kvar nastao još u petak

'Toplije se okupati na kiši, nego u tuš kabini', Zagrepčani bijesni, doznali smo kad se vraća topla voda

Kišno jutro u Zagrebu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
15.05.2023.
u 15:14

Tko je krivac utvrdit će istraga, a u međuvremenu najbitnije pitanje koje muči desetke tisuća stanovnika metropole jest: Kad će se topla voda vratiti u cijevi?

Zagrebačko proljeće ove godine nije se iskazalo s puno sunca i visokim temperaturama. Naprotiv kiša, vjetar i hladnoća prate nas i u svibnju, no građanima zapada Zagreba ustajanje i lijeganje navečer još je hladnije jer od petka su bez tople vode, ali i bez ideje kada bi se ona mogla vratiti.

Uzrok? Čitav splet okolnosti koji je još jednom plastično prikazao dotrajalost infrastrukture u metropoli. Naime, u petak navečer prvo je pukla cijev magistralnog vodovoda koji prolazi područjem Elektrane-toplane Zagreb. To je uzrokovalo havariju u proizvodnom pogonu, izvijestio je HEP te dodao da su stoga iz sigurnosnih razloga postrojenja odmah isključena, a opskrba toplinskom energijom naselja Trešnjevka, Cvjetno naselje, Voltino, Knežija, Srednjaci, Gajevo, Stagliše, Gredice, Jarun, Vrbani, Rudeš, Prečko, Špansko, Malešnica i Gajnice prekinuta.

Nakon vikenda s hladnom vodom u cijevima, Zagrepčane je neugodno iznenađenje dočekalo i jutros.

- Sve što čovjek želi kad ide prati kosu jest da shvati da je voda ledena i da će ostati ledena. Prošle godine su bili neki radovi, pa zar nije vrijeme da to jednom naprave kako treba pa da se ovo ne događa. Nadam se da će smanjiti cijenu računa jer u suprotnom ovo nije u redu i sigurno je kršenje naših potrošačkih prava - rekla je za Večernji list nezadovoljna Zagrepčanka dok nam jedan od Zagrepčana ironično dodaje:

- Pa toplije se ovih dana okupati na kiši nego u tuš kabini -

U međuvremenu, oglasio se i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Po mojim informacijama, došlo je do puknuća zbog građevinskih radova koji su u tijeku od strane HEP-a kao investitora, međutim, istraga će to do kraja dokazati. Ovisno o tome će se financirati sanacija same cijevi. Što se tiče građana koji nemaju toplu vodu, to nije nešto što je u gradskoj domeni, gradskih poduzeća. Toplu vodu isporučuje HEP, a mi isporučujemo vodu - rekao je Tomašević u subotu.

No, na Radio Sljemenu odgovorio mu je direktor HEP proizvodnje Robert Krklec te prebacio lopticu na Grad.

- Trebalo je punih sat i 10 minuta da Vodoopskrba i odvodnja zatvori magistralni vodovod čije je puknuće uzrok tomu da pola Zagreba nema tople vode. Zbog toga je postrojenje Elektrane-toplane u Zagorskoj poplavilo, a do toga ne bi došlo da je reakcija ViO-a bila pravovremena - rekao je za Radio Sljeme.

>> VIDEO: Jelić: Nije dovoljno što su mu oduzeli život sad će i ulicu

Tko je krivac utvrdit će istraga, a u međuvremenu najbitnije pitanje koje muči desetke tisuća stanovnika metropole jest: Kad će se topla voda vratiti u cijevi?

Iz HEP-a su za Večernji list kratko poručili da su radovi na sanaciji u tijeku te da se njihov dovršetak očekuje do sredine tjedna, odnosno da bi topla voda u slavinama i tuševima mogla biti ponovno ove srijede.

Dio bez tople vode od danas, zbog radova

Prva obustava isporuke toplinske energije u sklopu ovog projekta započet će u ponedjeljak 15. svibnja i trajat će do 5. lipnja ove godine, uslijed čega će bez tople vode biti krajnji kupci u naseljima Gajevo, Staglišće i Jarun. Mijenjat će se dotrajala vrelovodna mreža duž Horvaćanske ceste blizu križanja s Ulicom Hrgovići, a zbog kompleksnosti i opsega radova, prekid isporuke tople vode ne može se organizirati na način da traje kraće. HEP moli građane za strpljenje i razumijevanje, jer će po završetku radova dobiti stabilniju i kvalitetniju opskrbu toplinskom energijom.

 

 

Komentara 19

CO
coky
17:07 15.05.2023.

Sam mi ne dirajte "senfa", sad si baš kuham hrenovke, a bez toga ih nemrem jesti ;)

AN
AntePortas9
18:47 15.05.2023.

Sada će to rješiti menadžer na čelu grada. Izmisli će on toplu vodu. Valjat će se po cesti dok ne dođe topla voda.

LL
lijepa_li si
16:01 15.05.2023.

eh, gdje su ona vremena kad se unaprijed znalo tko je kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije