Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 212
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSLAVA IVANJA

Tradicionalno paljenje plamena života: Punoljetnost proslave Ivanja u Kupinečkom Kraljevcu

Zagreb: Na savskom nasipu održani su Trnjanski kresovi
Matija Habljak/PIXSELL
21.06.2024.
u 16:00

Svi uzrasti besplatno će moći uživati u osmišljenim društveno-zabavnim aktivnostima, a glazbom će ih zabavljati Kulturno-umjetničko društvo Kupinečki Kraljevec, grupa Kings i Cubismo.

Povodom blagdana sv. Ivana u Kupinečkom Kraljevcu održava se tradicionalna proslava uz bogat i raznolik program za sve posjetitelje. Ovo 18. Ivanje, počevši od ove subote, traje do 29. lipnja kad će se održati najveći dio manifestacije. U programu su predstave, radionice, zabavne igre te vatreni show. Središnje događanje bit će posljednjeg dana, no manifestacija započinje sutra malonogometnim turnirom ulica.

Svi uzrasti besplatno će moći uživati u osmišljenim društveno-zabavnim aktivnostima, a zabavljat će ih Kulturno-umjetničko društvo Kupinečki Kraljevec, grupa Kings i Cubismo koji s nastupom počinju u 21 te 23 sata. Žonglerska radionica, predstava „Priča o Bljaksonima“, breakdance show i natjecanje u potezanju užeta samo su neki od sadržaja koji će znatiželjnike zabavljati do uobičajenog paljenja Ivanjskog krijesa koje će se održati 29. lipnja. U nedjelju, 30. lipnja, bit će sveta misa u kapelici Sv. Ivana Krstitelja.

Ivanje je u pučkoj tradiciji blagdan vezan uz ljetni suncostaj, odnosno najduži dan u godini. Uz njega stoje brojni običaji koji se smatraju važnima za zaštitu zdravlja ljudi i domaćih životinja i pospješivanje rasta usjeva. Ljetni krijes naziva se još i plamenom života, a za mjesta koja poštuju ovaj običaj, kao Kupinečki Kraljevec, smatraju se čuvarima hrvatske baštine.

VEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije