Kobasica, hamburger, hrenovke, kolači, kanapei, lazanje... Ili pak nešto sasvim novo. Što god od jela da čovjeku padne napamet, ali da je potpuno napravljeno bez sastojaka životinjskog podrijetla kako bi te biljne inačice delicija mogli jesti svi, i oni koji su vegani i oni koji nisu. Ideja je to novog projekta udruge Prijatelji životinja, koji podupire i Ministarstvo poljoprivrede, a nazvan je “Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”.
Njime se želi potaknuti domaće poljoprivrednike da plasiraju na tržište nove veganske proizvode te da se popularizira održiv način prehrane. Inovativni biljni proizvodi i njihovi kreatori bit će promovirani na svim društvenim kanalima udruge radi povezivanja s kupcima i tvrtkama, trgovinama, restoranima, slastičarnicama, kafićima, pekarnicama... Prijave počinju s VegeSajmom, koji se održava 15. lipnja na Jelačić placu. Najinovativnijim proizvodima pak dodijelit će plakete na 13. ZeGeVege festivalu koji je zakazan za 3. i 4. rujna.