Hobi postao posao

U malu trgovinu Jelene Đuranec Pribetić kupce privlači miris čokolade

13.10.2014., Zagreb, -  Jelena Djuranec Pribetic proizvodi i prodaje cokoladu, cokoladne ukrase i praline u maloj  prodavaonici cokolade - Bagolo. Jelena Djuranec Pribetic, Nikolina Kuser.   Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
14.10.2014.
u 15:17

Ekonomistica pokrenula uspješnu manufakturu na Malešnici, najveća je gužva uoči Božića kad iz radnje izlazi i tisuću pralina dnevno

Kada njih dvije izrađuju praline, čokoladne lizalice ili figurice od čokolade, miriši cijela ulica u Malešnici.

Mnoge stanovnike naselja upravo miris privuče u malenu kvartovsku manufakturu, gdje je diplomirana ekonomistica Jelena Đuranec Pribetić svoj hobi uspjela pretvoriti u obrt koji joj danas donosi prihod.

Personalizirana čokolada

Trebalo je dvije godine da prva čokolada, koju je izradila u svojoj kuhinji, dođe u vitrinu u malenoj prodavaonici u Ulici Ivane Brlić-Mažuranić, te da Bagolo čokolade stavi u prodaju.

- Prvo sam prošla internetski tečaj, a potom sam provela mjesec dana u Italiji u jednoj tvornici čokolade. I dalje učim. U rujnu sam bila na još jednom tečaju - priča Đuranec Pribetić. Svoje je vještine prenijela i na naučnicu Nikolinu Kušer, slastičarku po struci, kojoj je ovo i prvi posao, nakon što je provela dvije godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. No prije nego što je otvorila malu radnju, dok je tražila svoje okuse, nije bilo članova obitelji i prijatelja koji nisu kušali i rekli što misle.

- Moju obitelj posebno veseli što izrađujem čokoladu. Ja je, pak, sve manje jedem. Nauživala sam je se - kaže Đuranec Pribetić te dodaje da je isprva u prodaju stavljala okuse za koje je bila sigurna da će se većini svidjeti. Praline od badema, lješnjaka, naranče, pistacija, limuna, maline ili karamele uvijek dobro prolaze, dok su, primjerice, pojedini kupci imali prigovor na praline punjene vinom teranom ili medom.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

- Nekima se teran ne osjeti dovoljno, drugima je odlično. Punjenje od meda znalo im je biti preslatko - kaže Đuranec Pribetić te dodaje da komad košta tri kune. Nekad iz malene radionice izađe i do tisuću pralina dnevno, obično u zimskom razdoblju. Božić je, stoga, doba godine kad se najviše kupuju personalizirane čokolade, idealne za poklone.

- Nedavno je u dućan došao mladić iz Dubrave kako bi djevojci kupio bombonijeru čiju smo fotografiju postavili na našu stranicu. Posudili smo izreku od Gabriela Garcíe Márqueza "Možeš biti samo osoba na ovom svijetu, ali za nekoga ti si cijeli svijet" i napisali je na čokoladu - kaže Đuranec Pribetić.

Sirovina iz Belgije

Popularne su i čokoladne figurice, najzahtjevnije za izradu. Najviše je interesa pobudio praščić, za 24 kune, od kombinacije bijele čokolade pomiješane s jagodom te one mliječne. Sirovinu, pak, nabavlja u Belgiji.

Komentara 1

LI
liliZG
11:06 16.10.2014.

sretno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije