DON ŽIVKO KUSTIĆ

U Novinarskom domu predstavljena prva biografija legende hrvatskog katoličkog novinarstva

Zagreb: Predstavljanje prve biografije don Živka Kustića
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/7
01.10.2024.
u 21:19

U knjizi predstavljam svećeničko i novinarskog djelovanje don Živka Kustića kao trećega najpoznatijeg čovjeka Crkve u našoj kolektivnoj svijesti, odmah nakon bl. Alojzija Stepinca i kardinala Franje Kuharića. Don Živko Kustić je jedan od velikana povijesti Crkve u Hrvatskoj i velikana hrvatskoga naroda, istaknuo je autor Marin Erceg

Odrastanje u Pagu, ulazak u svećenstvo i prve župničke službe na Žumberku, ali i njegovo djelovanje u Glasu Koncila početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, samo su neke od tema opisanih u knjizi „Živko Kustić: Neustrašivi glas Crkve u Hrvata“. Don Kustić bio je legenda hrvatskog katoličkog novinarstva, grkokatolički svećenik i dugogodišnji urednik Glasa Koncila, a njegova prva biografija, deset godina nakon njegove smrti, predstavljena je jučer u prostorima Novinarskog doma. Potpisuje ju Marin Erceg uz kojega su predstavljanju prisustvovali i svećenik te profesor sa splitskog Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta don Mladen Parlov, povjesničar s Hrvatskoga instituta za povijest Josip Mihaljević te novinarka i kolumnistica Višnja Starešina. 

– U knjizi predstavljam svećeničko i novinarskog djelovanje don Živka Kustića kao trećega najpoznatijeg čovjeka Crkve u našoj kolektivnoj svijesti, odmah nakon bl. Alojzija Stepinca i kardinala Franje Kuharića. Don Živko Kustić je jedan od velikana povijesti Crkve u Hrvatskoj i velikana hrvatskoga naroda – istaknuo je Erceg. Josip Mihaljević posebno se osvrnuo na silnu pozornost koju je UDBA pridavala don Živku Kustiću, s obzirom da su u knjizi po prvi puta objavljenje izvorni Udbini dokumenti o višegodišnjem praćenju Kustića, redakcije Glasa Koncila i drugih njegovih suvremenika iz crkvenih krugova.
 

VEZANI ČLANCI: 

Don Parlov osvrnuo se pak na projekt "Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata", prijelomni proces koji je uvelike osmislio i promicao upravo Živko Kustić, kao i o jednom od njegovih ključnih poticaja, zamisli o domoljublju i rodoljublju kao kršćanskim krjepostima. Knjiga, objavljena u izdanju Glasa Koncila, dotiče se i Kustićeve uloge u nekim od najvažnijih crkvenih gibanja u prošlom stoljeću, ali i njegovog doprinosa osamostaljenju Hrvatske u razdoblju demokratskih promjena i Domovinskoga rata. Kustić se, usto, bavio i pisanjem poezije, a neke od njegovih pjesama, među kojima su i „Pred najvećom tajnom“ te „U mene gledaju oči djetinje“, koju je napisao svojoj djeci dok je kao župnik djelovao u Mrzlom Polju na Žumberku, interpretirao je glumac Ivan Ožegović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije