U zagrebačkim vinskim barovima tijekom rujna i listopada održavat će se vinske radionice "Ususret BregFestu". Na šest radionica vinski će znalci predstaviti slavna vina Bregovite Hrvatske. Prva u nizu bila je radionica Pjenušci Bregovite Hrvatske, a održana je u četvrtak u Pupitresu – butiku vinske kulture pod vodstvom sommelierke Jelene Šimić Valentić.
– Pjenušci Bregovite Hrvatske odražavaju karakter i terroir ovog podneblja, a neki proizvođači već sada stoje uz bok najboljim svjetskim proizvođačima pjenušavih vina. Koristeći različite metode proizvodnje poput šampanjske metode, charmat metode i metode ancestrale ovi pjenušci predstavljaju izvrsnost i inovativnost hrvatskog vinarstva. Vina iz ove regije postaju sve prepoznatljivija na svjetskoj sceni, potvrđujući kvalitetu i jedinstvenost Bregovite Hrvatske kao pravog bisera pjenušavih vina. Posjetitelji će na radionici imati priliku kušati pjenušava vina najpoznatijih i najnagrađivanijih vinara Bregovite Hrvatske, a pripremili smo im i jedno dodatno iznenađenje. Naučit će kako se proizvodi pjenušac, kako se kuša analizom putem vida, njuha i okusa, te što je to što pjenušavo vino čini vrhunskim vinom – kazala je Jelena Šimić Valentić, voditeljica Pupitresa.
VEZANI ČLANCI:
Štovatelje dobrih vina potiče na bolje upoznavanje Središnje bregovite Hrvatske, jedne od četiriju hrvatskih vinskih regija. – Ta regija, poznata po svojoj bogatoj vinogradarskoj tradiciji, dom je mnogim malim obiteljskim vinarijama koje sa strašću, znanjem i upornošću stvaraju vina koja obilježavaju hrvatsku vinsku scenu. Ova se jedinstvena regija ističe specifičnim klimatskim i geomorfološkim obilježjima koji čine idealne preduvjete za proizvodnju vrhunskih pjenušavih vina te laganih svježih bijelih vina. Graciozne strmine, različitosti tla i očaravajući vidikovci stvaraju ne samo vinogradarski raj, već i pravi hram vinske kulture – istaknula je Jelena Šimić Valentić.
Tjedan dana nakon njezine radionice slijedi ona s nazivom "Škola vina Bregovite Hrvatske". Vinske radionice "Ususret BregFestu" predstavit će i autohtone sorte Središnje bregovite Hrvatske, ali i slavna vina kojima ta regija danas osvaja svijet. Među njima su riesling, sauvignon i pinot noir, a osim u Pupitresu radionice će se održavati i u vinskim barovima Wine & Friends i MIVA. Vinske se radionice organiziraju uoči 3. BregFesta, festivala vina Bregovite Hrvatske koji će se u zagrebačkoj Laubi održati u petak 25. listopada.