TIJEKOM RUJNA I LISTOPADA

Ususret BregFestu: U sklopu vinskih radionica upoznajte svjetski poznate kapljice Bregovite Hrvatske

Foto: Bregovita Hrvatska
1/7
15.09.2024.
u 10:58

Ova se jedinstvena regija ističe specifičnim klimatskim i geomorfološkim obilježjima koji čine idealne preduvjete za proizvodnju vrhunskih pjenušavih vina te laganih svježih bijelih vina, istaknula je Jelena Šimić Valentić.

U zagrebačkim vinskim barovima tijekom rujna i listopada održavat će se vinske radionice "Ususret BregFestu". Na šest radionica vinski će znalci predstaviti slavna vina Bregovite Hrvatske. Prva u nizu bila je radionica Pjenušci Bregovite Hrvatske, a održana je u četvrtak u Pupitresu – butiku vinske kulture pod vodstvom sommelierke Jelene Šimić Valentić.

– Pjenušci Bregovite Hrvatske odražavaju karakter i terroir ovog podneblja, a neki proizvođači već sada stoje uz bok najboljim svjetskim proizvođačima pjenušavih vina. Koristeći različite metode proizvodnje poput šampanjske metode, charmat metode i metode ancestrale ovi pjenušci predstavljaju izvrsnost i inovativnost hrvatskog vinarstva. Vina iz ove regije postaju sve prepoznatljivija na svjetskoj sceni, potvrđujući kvalitetu i jedinstvenost Bregovite Hrvatske kao pravog bisera pjenušavih vina. Posjetitelji će na radionici imati priliku kušati pjenušava vina najpoznatijih i najnagrađivanijih vinara Bregovite Hrvatske, a pripremili smo im i jedno dodatno iznenađenje. Naučit će kako se proizvodi pjenušac, kako se kuša analizom putem vida, njuha i okusa, te što je to što pjenušavo vino čini vrhunskim vinom – kazala je Jelena Šimić Valentić, voditeljica Pupitresa.

VEZANI ČLANCI: 

Štovatelje dobrih vina potiče na bolje upoznavanje Središnje bregovite Hrvatske, jedne od četiriju hrvatskih vinskih regija. – Ta regija, poznata po svojoj bogatoj vinogradarskoj tradiciji, dom je mnogim malim obiteljskim vinarijama koje sa strašću, znanjem i upornošću stvaraju vina koja obilježavaju hrvatsku vinsku scenu. Ova se jedinstvena regija ističe specifičnim klimatskim i geomorfološkim obilježjima koji čine idealne preduvjete za proizvodnju vrhunskih pjenušavih vina te laganih svježih bijelih vina. Graciozne strmine, različitosti tla i očaravajući vidikovci stvaraju ne samo vinogradarski raj, već i pravi hram vinske kulture – istaknula je Jelena Šimić Valentić.

Tjedan dana nakon njezine radionice slijedi ona s nazivom "Škola vina Bregovite Hrvatske". Vinske radionice "Ususret BregFestu" predstavit će i autohtone sorte Središnje bregovite Hrvatske, ali i slavna vina kojima ta regija danas osvaja svijet. Među njima su riesling, sauvignon i pinot noir, a osim u Pupitresu radionice će se održavati i u vinskim barovima Wine & Friends i MIVA. Vinske se radionice organiziraju uoči 3. BregFesta, festivala vina Bregovite Hrvatske koji će se u zagrebačkoj Laubi održati u petak 25. listopada. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije