TJEDNA KONFERENCIJA

Tomašević: 'Nove tramvaje iz Končara očekujemo najkasnije početkom iduće godine, možda i ranije'

Zagreb: Izjave za medije nakon obilaska radova na obnovi bolnice za plućne bolesti
Lovro Domitrovic/PIXSELL
09.07.2024.
u 11:04

Tomašević je danas u obilasku radova na rekonstrukciji okretišta Mihaljevac. Radovi su vrijedni oko četiri milijuna eura s PDV-om, a uključuju proširenje autobusnog terminala te obnovu tramvajskog.

Ovotjednu redovnu konferenciju za novinare gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici održat će na okretištu Mihaljevac, gdje već nekoliko mjeseci traju radovi na rekonstrukciji. Kako su izvijestili iz Grada Zagreba, tramvajski i autobusni terminal nisu obnavljani od 1948. godine, a projekt je vrijedan oko četiri milijuna s PDV-om

Uključuje, kako smo pisali i ranije, proširenje autobusnog terminala, te će se obnoviti onaj tramvajski. Sanira se i pruga, a postavlja i nova kućica za ZET-ove djelatnike. Za vrijeme radova, koji bi trebali trajati do kraja godine, tramvaji neće prometovati do Mihaljevca, a putnike prevozi privremena izvanredna autobusna linija. 7

Gotovo 80 godina prošlo je otkad je zadnji put bilo obnavljano, rekao je uvodno Tomašević te napomenuo da će nova infrastruktura omogućiti i bržu i sigurniju izmjenu vozila kako autobusa, tako i tramvaja, pa će iskustvo biti za sve udobnije. – Nadamo se da ćemo moći povratiti sredstva za projekt iz EU fondova, barem većinu. Radovi uključuju izgradnju nove pruge, novih perona, nove kontaktne mreže, novog parkirališta za taksi vozila, nadstrešnicu, pješačke staze. Na tramvajskom terminalu će se sagraditi novi tramvajski kolosjek, pa će ovdje moći putovati veći broj tramvaja, posebno prema donjoj postaji žičare – rekao je Tomašević. 

Ovo je samo u nizu tramvajskih projekata koje su najavljeni, rekao je još, a dodao je da se očekuje i izgradnja tramvajske pruge u Sarajevskoj. – Neki rabljeni tramvaji u Zagreb su već stigli. Nove tramvaje iz Končara očekujemo najkasnije početkom iduće godine, a možda bude i ranije – rekao je još te napomenuo da će ulaganja u infrastrukturu javnog prijevoza dosegnuti do 100 milijuna eura. 

Dotaknuo se i neispravnih ispravljačkih stanica i nedavnih kvarova, napomenuvši da je riječ o naslijeđenim problemima. Tomašević je odgovorio i na novinarska pitanja vezano za imovinsko-pravne sporove na području Mihaljevca. – Mi smo građevinsku dozvolu dobili, ne znamo za sporove osim za one vezane za prugu što nije predmet ovih radova – kazao je. 

VEZANI ČLANCI: 

Jedno od novinarskih pitanja bilo je vezano uz upise u vrtiće, jer su neka djeca navodno odbijena u upisu jer je jedan njegov roditelj strani državljanin. – Mi smo sad usred upisa u vrtiće, svjesni smo ovog problema. Naša obveza je svoj djeci sa zakonskim uvjetima omogućiti mjesto u vrtiću, a postoje više od tisuću onih koji imaju sve zakonske uvjete koje ne možemo upisati. Mi se držimo deset zakonskih kriterija prednosti upisa u vrtiće, trenutno nemamo mjesta za nadstandard. Sutra ćemo objaviti službene rezultate upise – rekla je Danijela Dolenec te objasnila da će problem o kojem se priča pokušati riješiti tijekom nadolazeće pedagoške godine. 

– Isto je problem sa studentima čija se djeca ne mogu upisati u vrtiće – rekla je Dolenec. Jedno je novinarsko pitanje bilo i za stazu Bliznec koja je opasna za korištenje i koja se može koristiti na vlastitu odgovornost, no Tomašević je rekao da to nije u nadležnosti grada već Hrvatskih šuma ili Parka prirode Medvednica. 

Ne temu modela otpada s plavim vrećicama za otpad u centru grada, gradonačelnik je napomenuo da je dosad izgrađeno već 100 podzemnih spremnika. – Uskoro će model plavih vrećica u centru Zagreba biti dio povijesti – rekao je gradonačelnik.

Komentara 7

EJ
ejStef
11:50 09.07.2024.

Ah, koji PR... Uzme autobuse i tramvaje koji bi inače u najboljem slučaju završili na setu Cobra 11, gdje bi spektakularno skončali. Ovako se građani voze u tome i to se predstavlja kao veliki uspjeh... Ne bih se čudio da grad uskoro počne glumiti Kijev nakon ruskog napada u Američkim filmovima, nešto kao Glina u postapokaliptičnim serijama.

V0
Vlaskoulicanec4.0
12:44 09.07.2024.

Uspjeh je kaj se bumo vozili u rashodovanom njemačkom kršu? Really???

CA
cavecanem
12:07 09.07.2024.

očekujemo najkasnije, a možda i ranije 😀

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije