REDOVNA KONFERENCIJA

Otvoren obnovljeni Arehološki muzej u Zagrebu, Tomašević: 'Muzeji i bazeni bit će besplatni i ovaj vikend'

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević obilježio početak radova na obnovi Doma sportova
Davorin Visnjic/PIXSELL
16.07.2024.
u 11:52

Osim sredstvima Fonda solidarnosti i osiguranja te sredstvima Grada, muzej je obnovljen i brojnim donacijama građana. Obnova vrijedna dva milijuna eura trajala je od proljeća 2020. do danas

Redovna konferencija zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i zamjenice Danijela Dolenec ovoga je utorka na Zrinjevcu u povodu otvaranja Arheološkog muzeja u Zagrebu nakon obnove stalnog postava i završene sanacije štete nastale u potresu. Projekt obnove obuhvatio je muzej na području od pet i pol tisuća kvadrata. Uz nužne radove, poput sanacije zabatnih zidova i dimnjaka, pojačana je konstrukcija zgrade. Obnova i sanacija provodila se u fazama po etažama zgrade. Osim sredstvima Fonda solidarnosti i osiguranja te sredstvima Grada, muzej je obnovljen i brojnim donacijama građana.

Ravnatelj muzeja Ivan Radman-Livaja istaknuo je kako su osim muzejske zgrade, u obnovi i veći dijelovi postava i vraćanje u stanje kakvo je bilo 2020. godine. Riječ je o egipatskoj, antičkoj i srednjovjekovnoj bitci. U slučaju pretpovijesne zbirke napravljen je novi postav. Nakon četiri godine muzej se otvara javnosti, ali ravnatelj najavljuje, nastavak obnove pročelja vrijedan tri milijuna eura koji bi trebao početi sljedeće godine. Napravljen je i kompletan novi projekt za novi postav.

Uvodno je govorio ravnatelj koji je iscrpno izvijestio o tijeku obnove i izazovima s kojima se muzej suočavao u prethodne četiri godine otkako je veći dio zbirke i zgrade na Zrinjevcu stradao u potresu. Nakon ravnatelja prigodno se obratio i izaslanik Ministrice kulture Ivica Poljičak, ujedno i državni tajnik u navedenom ministarstvu. On se osvrnuo na izazove u povlačenju sredstava za obnovu, ponajviše iz europskog Fonda solidarnosti. Ugovoreno je više od 230 milijuna eura za obnovu 16 muzeja, dodao je, ocijenivši to povijesnim ulaganjem u muzeje.

– Do kraja godine očekujemo otvaranje Hrvatskog školskog muzeja, što će dati jednu novu crtu i dimenziju Gradu Zagrebu, a optimistični smo i što ćemo u rujnu ugledati novi postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Najveći dio obnove će biti realiziran zaključno sa 2026. i tada će mapa nacionalnih muzeja u Zagrebu biti kompletiran. Raduje nas podrška svih stručnjaka koji su sudjelovali, raduje nas i razumijevanje Grada – rekao te zahvalio svima uključenima u proces obnove.

VIDEO KONFERENCIJE:

Završno se obratio gradonačelnik Tomislav Tomašević. Istaknuo je da je lani otvoren dio muzeja koji je saniran, a sada se otvara cijela zgrada. Muzej je nazvao perjanicom cijele Hrvatske te istaknuo njegov značaj. Dotaknuo se i obnove muzeja ocijenivši suradnju s resornim ministarstvom uspješnom. Završena je obnova Muzeja prigorja u Sesvetama, u tijeku je obnova Muzeja za umjetnost i obrt, što je najkompleksniji projekt obnove. Konstrukcijska obnova je završena, a počinje i cjelovita obnova.

– Obnavljamo na isti način i Umjetnički paviljon. Veliki dio sredstava u Arheološkom plaćen je iz osiguranja, 1.4 milijuna eura, pola miljuna eura Fond solidarnosti i ostatak gradska i privatna sredstava. Financirat ćemo iz proračuna obnovu pročelja muzeja. Hvala svima koji su sudjelovali – rekao je Tomašević i najavio da će ulaz u muzej biti besplatan i ovoga vikenda.

Bez tople vode

Nakon otvaranja muzeja uslijedila su novinarska pitanja na redovnoj konferenciji za medije. Prvo se odnosilo na obnovu vrelovoda koju provodi HEP Toplinarstvo, a zbog čega građani dijela Zagreba već ljetima nemaju toplu vodu. "Nadam se da će sve završiti u roku, a što se tiče konkretnih datuma, ne mogu ulaziti u to to je HEP-ova nadležnost. Slažem se da su radovi potrebni jer je infrastruktura je dotrajala, a pretpostavljam da je ljeti jer se tada najmanje koristi"

– Ako pogledate Grad Zagreb, ja se ne sjećam kad je bilo toliko investicija u isto vrijeme i toliko gradilišta. Obnova, plinovodi, vrelovodi, vodovodi, nadvožnjaci, mostovi, ceste, asfaltiranja, doista nikad nije bilo više radova. Radimo to ljeti da najmanje ometamo promet i funkcioniranje života građana – objasnio je Tomašević.

POVEZANI ČLANCI:

Uslijedilo je pitanje i o tempu obnove u Zagrebu. Tomašević je istaknuo da i dalje nije zadovoljan brzinom izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća kojih je izgrađeno 20 od potrebnih 80. Pozvao je ministarstvo da se taj proces ubrza. Podsjetio je da Grad ne obnavlja privatne zgrade, ali sufinancira radova na njima. "Ako treba povećat ćemo taj iznos da bi obnova išla što brže". Tomaševića su pitali i o nezaobilaznoj temi otpada i njegovog deponiranja u Zagrebu, konkretno planovima za Resnik.

"Nikad više ljetnih radova"

– Nema promjena. I dalje idemo u javnu nabavu za studiju izvodljivosti za spalionicu, da vidimo isplatili se da grad ide u tu investiciju. To ne bi bila štetna toplina, već bi se proizvodila energija za centralno grijanje te struja za kućanstva – pojasnio je. Jedno pitanje ticalo se i redovne ljetne teme, a to je klima u javnom prijevozu.

"Ove godine investiramo u čišćenje i održavanje ZET-ovih vozila kako bi imali vlastite pogone. Što se tiče voznog reda, svakog ljeta je ljetni vozni red, tako je svake godine i tako je u svakom europskom gradu. Ne krijemo, da je vozni park potkapacitiran i zato smo kupili autobuse i tramvaje koji su rabljeni, a kupit ćemo i električne autobuse te još tramvaja" započeo je Tomašević pa nastavio o klimi.

GALERIJA: Ovo će biti novo središte Zagreba 2026.: Pogledajte kako napreduju 80 mil. € vrijedni radovi

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević obilježio početak radova na obnovi Doma sportova
1/39

– Veći dio vozila ima klimu, manji dio nema, a nikad nije tema Osijek u kojemu ni jedan tramvaj nema klimu. Ideja je da sve tramvaje koji su stari maknemo iz voznog parka i zato kupujemo 40 novih tramvaja, a onda do kraja godine još 20, a kako sad stvari stoje izgleda da ćemo kupiti 80 – rekao je Tomašević.

Komentirao je i radove na Jadranskom mostu kazavši da će biti gotovi do kraja godine. "Zagreb ima samo dva mosta preko kojih vozi tramvaj" rekao je pa dodao da Jadranski most zbog stanja u kojem je mora ići u obnovu zbog lošeg stanja u kojem je bio, ali nije mogao biti zatvoren za vrijeme radova jer ima premalo mostova. Dotaknuo se i Jarunskog mosta koji je ucrtan u GUP od sedamdesetih godina i rekao je da će ga oni sagraditi, zapadni jarunski most trebao bi biti gotovo do kraja 2028., a pješačko-biciklistički kod Jaruna do 2027. Na kraju je Tomašević rekao da se nastavlja akcija besplatnih muzeja i bazena za vrijeme vrućina.

POVEZANI VIDEO Unatoč visokim temperaturama radnici asfaltiraju ulicu u zagrebačkom naselju Središće

Komentara 3

DA
DarthVader
13:24 16.07.2024.

Kad doticnog vidm i cujem, pozli mi.

JI
Jingo
12:11 16.07.2024.

Dobio je izbore na agendi zbrinjavanja otpada. Pokušao je nametnuti tzv. plave vrećice, s time da bi naknada za odvog ostalog otapada trebala biti niža. Nije! Već je ovo dostatno za kaznenu prijavu zbog imovinske prijevare [zakinuo je građane zaa 2 e mjesečno koliko je tebala biti niža naknada, to je 25 e najmanje u dvije i nešto godina od kad je postalo aktivno. Uzmimo da je u Zgb. 100.000 kućanstva, dolazimo do lijepe brojke od cca 2,5 milijuna e]. Dalje, dobio je izbore i na rečenicama poput "neću poslovati i pogodovati Bandićevim ljudima", misleći konkretno na čovjeka koji formalno vlada Gradom. Ništa od toga jer dotični poduzetnik ima sada i više poslova nego za vrijeme M.B. Summa summarum, sadašnji gradonačelnik je nesposoban, a ujedno (kulturno se izražavam) zaobilazi istinu.

RE
RevizorNovinarstva
11:14 16.07.2024.

Otvara muzeje a zagrepčani nemaju vodu, tramvaji ne voze, smeče na jakuševcu puca po šavovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije