konferencija za medije

Tomašević obišao radove na Paromlinu: Počelo rušenje i derutnih objekata na Gredelju

Zagreb: Radovi na starom Paromlinu dobivaju zamah
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
03.06.2024.
u 14:13

Projekt je vrijedan 85 milijuna eura, a Tomašević će ovom prilikom najaviti i rušenje objekata na prostoru bivše tvornice Gredelj, čiji će prostor pak poslužiti kao alternativa za parkilašte

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima obići će radove na Paromlinu gdje bi do 2026. trebala niknuti centralna gradska knjižnica s depoom, ali i društveno-kulturni centar široke namjene. Projekt je vrijedan 85 milijuna eura, a Tomašević će ovom prilikom najaviti i rušenje objekata na prostoru bivše tvornice Gredelj, čiji će prostor pak poslužiti kao alternativa za parkiralište. 

Gradska je skupština, podsjetio je Tomašević, krajem 2020. usvojila proračun u kojemu se nalazila i prodaja zemljišta na Paromlinu te kako su se u 2021. trebali ostvariti prihodi od prodaje tog zemljišta, kao i onog na području Gredelja i Zagrepčanke, u iznosu od oko 130 milijuna eura

– Kada smo preuzeli upravljanje gradom morali smo izraditi rebalans proračuna te naći načina kako da ga izbalansiramo, a da maknemo prihode od prodaje ovih zemljišta jer smo željeli realizirati ovakav projekt. U tome smo i uspjeli te smo 2021. godinu završili s gotovo nula deficita, a od tada smo generirali suficite i uspjeli neutralizirati akumulirani deficit koji je prethodna vlast radila pet godina – kazao je Tomašević. 

Paromlin je, dodao je, desetljećima bio simbol nebrige gradske vlasti za takve prostore industrijske baštine te podsjetio kako je još na samom početku svoje političke karijere, odnosno 2017. svoju prvu konferenciju za medije posvetio upravo projektu Paromlin. 

– Ovo je naša najveća pojedinačna kapitalna investicija u trenutnom mandatu, a radi se o investiciji od 80 milijuna eura, od kojih će otprilike polovica, nadamo se, biti sufinancirana iz EU Fondova. U novom objektu održavat će se razna predavanja, tribine, konferencije, izložbe, festivale, različite kulturne programe, ali i one iz područja znanosti i tehnologije, ekologije i društvenih promjena – dodao je Tomašević. 

VEZANI ČLANCI: 

Najavio je i početak rušenje objekata na obližnjoj lokaciji, odnosno na području Gredelja

– Danas počinju i radovi na rušenju derutnih građevina koje nisu zaštićene, radi se o 14 objekata, a kako smo ranije najavili ondje će se, do završetka radova na Paromlinu, nalaziti privremeno parkiralište – kazao je Tomašević. 

Na pitanje novinara Tomašević se osvrnuo i na odluku Visokog upravnog suda koji je ustvrdio da je model sakupljanja otpada u Zagrebu u potpunosti zakonit te da je odluka na kojoj se temelji u skladu sa zakonom. 

– Nakon što smo uveli novi model naplate i odvoza miješanog komunalnog otpada, imali smo brojne zahtjeve za ocjenu zakonitosti, odnosno upravne tužbe koje su upućene na VUS. Drago nam je da je taj postupak konačno završio, a posebice da je završio u korist Grada Zagreba. Otkako smo uveli takav model, već u prvih godinu dana, toliko se povećalo odvajanje da je količina otpada koja se odlaze na Jakuševcu, smanjila za čak jednu četvrtinu – kazao je. 

GALERIJA Zagreb dobiva novo središte. Ovako će izgledati Paromlin: Terasa s najboljim pogledom, velike dvorane, knjižnica...

Zagreb: Radovi na starom Paromlinu dobivaju zamah
1/30

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije