VELIKA VIJEST

Visoki upravni sud potvrdio da je model ZG vrećica zakonit: Eko udruge najavljuju ustavnu tužbu

Zagreb: Ekologija gada o odluci Visokog upravnog suda o sakupljanju komunalnog otpada
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
03.06.2024.
u 12:35

Riječ je o dokumentu koji propisuje novi zagrebački model ZG vrećica, u kojem Zagrepčani svoj otpad odlažu u plave vrećice koje kupuju u trgovinama te za otpad plaćaju fiksni dio

Nakon rasprave, Visoki upravni sud potvrdio je zakonitost zagrebačke Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Riječ je o dokumentu koji propisuje novi zagrebački model ZG vrećica, u kojem Zagrepčani svoj otpad odlažu u plave vrećice koje kupuju u trgovinama te za otpad plaćaju fiksni dio. 

Udruge Ekologija grada te Udruga za zaštitu okoliša Resnik podnijeli su zahtjev za ocjenu zakonitosti odluke pred Visokim upravnim sudom, te je sud sad donio odluku kojim se zakonitim proglašava najveći dio odluke, a ukida onaj koji se odnosi na kolektivno kažnjavanje za stanare višestambenih objekata koji otpad ne odlažu u ZG vrećicama. Iz Grada su se u ponedjeljak ujutro oglasili priopćenjem kojim pozdravljaju odluku. 

- Pozdravljam odluku Visokog upravnog suda kao veliku i važnu pobjedu ove gradske uprave u nastojanjima da uvede red u sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu. Ona će nam biti poticaj da i nadalje provodimo promjene koje smo građanima obećali kad su nam dali povjerenje da upravljamo gradom - rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, komentirajući odluku Suda.

Iz Grada su naglasili da se ključni dio presude Visokog upravnog suda odnosi na model sakupljanja otpada putem plavih ZG vrećica, za koji je sud presudio da je u potpunosti zakonit. Sud navodi da Grad Zagreb nije prekoračio svoje ovlasti nego je iskoristio svoju zakonsku ovlast i odabrao model za koji je smatrao da je najučinkovitiji za postizanje cilja koji se želio postići.

Komentirali su i odredbe vezane za kolektivnu ugovornu kaznu koju je sud stavio izvan snage. "Sud je stavio izvan snage samo nekoliko odredbi Odluke vezano za kolektivnu ugovornu kaznu koje su direktno prenesene iz Zakona, a koje su ukinute temeljem ranije presude Ustavnog suda, od 14. studenog prošle godine.

Svojom je odlukom Ustavni sud tada osporio stavak 72. članka Zakona o gospodarenju otpadom koji je propisivao mogućnost kolektivnog kažnjavanja, te ustanovio kako se kažnjavati smiju samo pojedinci. Te odredbe Grad Zagreb nikad nije niti primjenjivao, pa njihovo ukidanje nema utjecaj na provođenje odluke o prikupljanju otpada", poručili su među ostalim iz Grada.

VEZANI ČLANCI: 

Istog jutra po pitanju odluke očitovali su se i iz eko udruga koji su podnijeli zahtjev. Naglasili su da sa svojom borbom protiv odluke idu dalje te najavili ustavnu tužbu koju će podignuti u budućnosti. Rekli su i da je Grad Zagreb svjesno i zlonamjerno lagao sud te ga tako naveo da donese ovakvu odluku. 

"Ovo rješenje je dokazalo ono na što smo upozoravali, a to da je ovakva odluka nezakonita te da ju Skupština nije smjela donijeti. Ukida se cijeli dio kažnjavanja korisnika, a to kažnjavanje je bio jedini temelj ove odluke, jer grad baš ništa drugo po tom pitanju nije napravio. Grad Zagreb i Skupštinu su lažno i zlonamjerno iznijeli činjenice Visokom upravnom sudu i očitovali se da je u gradu Zagrebu provedeno RFID spremnika za odvoz otpada kao i da postoji elektronska evidencija o odvoza otpada na području Grada. Jasno je da to apsolutno ne postoji, jer se 2022. godine od toga odustalo.

Zagreb: Ekologija gada o odluci Visokog upravnog suda o sakupljanju komunalnog otpada
1/3

A baš je RFID čipiranje i evidenciju Visoki upravni sud ocijenio kao nužnu da bi ovakav sustav dalje funkcionira", rekao je Josip Pavlović, predsjednik Ekologije grada te najavio da se ide u ustavnu tužbu te da borba neće prestati. Slično je rekla i Branka Genzić-Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik. 

"Sustav za odvoz miješanog otpada u Gradu Zagrebu je nezakonit, mi ćemo to na kraju krajeva i dokazati u tužbi koju ćemo podnijeti. Osim što je VUS ukinuo odredbe koje su isključivo vezane uz odluku Ustanvnog suda oko neodrživosti kolektivnog kažnjavanja, iznenađuje i što takvi prijedlozi odluka izlaze iz stručnih službi Zagreba te da ih donosi Gradska skupština grada Zagreba", rekla je. 

Komentara 15

Avatar xenon
xenon
14:12 03.06.2024.

Još jedna pobeda Možemovaca.

ME
MediciKM
14:42 03.06.2024.

Nisam i nikada neću kupovati skupu plastiku da bi u nju stavio smeće koju onda ova ekipa vozi zajedno sa svim ostalim smećem... A što se tiče odvajanja plastika/staklo/papir...to radim dok je još senf pelene nosio....tako da...sretno ekipico...budu uskoro izbori..

KA
kajbiti
17:21 03.06.2024.

Ok. Kupujem vrećice. To me dođe oko 15e mjesečno. Takva su pravila. Ok. Ali, uvijek ali. Kada bacam mješani otpad, više od polovice vreća u kontejneru *koji je na ulici) su obične vrećice, koje koštaju puno manje od ovih. Smetlari dođu i sve pokupi jednako u kamion. Znači, ja se osjećam kao bu.da.la svaki puta kada bacam smeće. Da ne govorim, da po naselju, uz cestu neki ostavljaju crne vreće pune smeća, koje se također pokupi kada se sakuplja smeće. I nikome ništa. Da ne govorim o glomaznom otpadu, danima stoji po zelenim površinama, madracima, tenisice, ormari. Ja svoje odvezem u reciklažno. Opet ja bu.da.la. Znači ništa se ne kontrolira, kontejneri po ulici prepuni danima. Obrtnici svoje kante drže po ulici, Znači bez smetlarnika i opet nikome ništa. Ako uvodite pravila, neka vrijede za sve ili nikoga. Nije Zagreb samo centar grada. I mi malo dalje od centra plaćamo porez, pa malo gospodo iz grada prošećite i tamo. Uz Slavonsku pred silazak na CC east trava iz asfalta već narasla 1m.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije