REDOVNA KONFERENCIJA

Tomašević o USKOK-u u Zrinjevcu: Traže se dokumenti iz 2019., u interesu nam je da raščistimo situaciju

Zagreb: Konferencija za medije gradonačelnika Tomaševića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
27.06.2023.
u 11:50

Gradonačelnik se osvrnuo na medijske napise da je USKOK u Zrinjevcu te da istražuje poslove s kosilicama, kazavši da su izvidi u tijeku. Komentirao je i nesreću na Bundeku. Dogradonačelnica je govorila o stipendijama Grada, a dogradonačelnik o obnovi Prve ekonomske škole.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec u 11 sati obišli su radove na još jednom gradilištu u metropoli, točnije u Medulićevoj ulici 33 gdje se obnavlja Prva ekonomska škola. Škola se nalazi u zgradi građenoj davne 1892. i jedan je od odgojno-obrazovnih objekata koji su najviše pogođeni razornim zagrebačkim potresom iz ožujka 2020.

Obnova traje više od dvije godine, a dodajmo kako je riječ o jednoj od najvećih ekonomskih škola u državi koju pohađa oko tisuću učenika koje educira više od 120 zaposlenika. Na istoj će lokaciji, nakon obilaska radova gradonačelnik sa zamjenicima održati redovnu tjednu konferenciju za novinare.


POGLEDAJTE SNIMKU:


O obnovi

Započeo je Tomašević nabrajanjem škola koje su do sada obnovljene i koje su još u planu. Naglasio je da se u Prvoj ekonomskoj morala mijenjati cijela projektna dokumentacija koja je napravljena za vrijeme bivše vlasti i to bez suglasnosti konzervatora.

- Tu je bilo nevjerojatnih situacija, unutar ove škole se nalaze četiri apartmana koji su privatno vlasništvo koji su legalizirani. Pet najtežih projekata je ostalo za kraj obnove, a ovo je jedan od njih. Dio će biti plaćen iz Fonda solidarnosti, dio iz državnog proračuna, dio iz NPOO - kazao je.

Podsjetimo, nedavno je u centru metropole u Frankopanskoj otvorena i cjelovito obnovljena i dograđena Glazbena škola Blagoja Berse, a tom je prilikom obznanjeno da je Grad Zagreb povukao sva sredstva Fonda solidarnosti EU namijenjena obnovi. Plan je potrošiti oko 180 milijuna eura.

POVEZANI ČLANCI:

- Sve ide svojim tijekom i niti jedan euro se neće vratiti Europskoj komisiji. Zahvaljujem ministarstvu graditeljstva s kojim imamo dobru suradnju, ali i svima iz gradske uprave koji rade na ovome - dodao je.

Dogradonačelnik Luka Korlaet osvrnuo se na rekonstrukciju i arhitektonsko rješenje za obnovu zgrade.

- Ova zgrada je sedam tisuća metara kvadratnih. Ovaj cijeli blok se preuređuje i MUO i ŠPUD. Obnova ovakvog kulturnog dobra je izrazito zahtjevna jer mora pomiriti suvremene građevinske standarde kako bi bila protupotresno ojačana, ali mora istovremeno biti što sličnija originalnoj građevini - pojasnio je.

Zgrada bi trebala biti gotova u roku od godinu dana. Ravnatelj ekonomske škole također se obratio javnosti komentiravši kako je građevina s kraja 19. stoljeća te je samim time obnova zahtjevna.

VIDEO: Počeli radovi na uređenju parka Ribnjak u Zagrebu

O stipendijama

Zamjenica Danijela Dolenec otvorila je redovnu konferenciju temom vezanom uz obrazovanje, odnosno programe stipendiranja Grada Zagreba za koje kažu da su ih unaprijedili, iako je to jedna od stvari koja je već bila kvalitetna.

- Povećali smo proračun za stipendije za 30-40% više korisnika sada ima novca. Objavljena su dva nova pilot programa. Jedan se odnosi na potporu doktorandima koji studiraju na Sveučilištu u Zagrebu mogu poslati prijavu na različite kategorije, a drugi program se odnosi na učenike i studente koji su po programom zaštite stranih državljana u Hrvatskoj. Otvorena su oba poziva do kraja godine ili potrošnje sredstava, a imamo oko 230 tisuća eura na raspolaganju - izvijestila je Dolenec.

20.06.2023., Zagreb - U Gradskom poglavarstvu odrzana je redovna konferencija za medije. zamjenica gradonacelnika Danijela Dolenec, gradonacelnik Zagreba Tomislav Tomasevic Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

O slučaju Bundek

Tomašević je komentirao još jednom događaj na Bundeku u srijedu navečer kada je vozač hitne pomoći pregazio troje 17-godišnjaka.

- Izražavam žaljenje i nadam se da će se brzo oporaviti ozljeđeni. Posebno bih pohvalio ponašanje dvije mlađe djevojke koje su pozvale hitnu pomoć nepoznatoj djevojci kojoj nije bilo dobro, a na kraju su ozljeđene od strane vozila hitne pomoći. Jedna od prvih stvari koje su napravile jest da su pitale za stanje vozača koji ih je ozljedio i ne zamjeraju vozaču. Te geste su hvalevrijedne i zaista ne vidim razloga za osudu koje se šire društvenim mrežama prema tim mladim ljudima. Želim izraziti žaljenje i zbog situacije u kojoj se našao vozač hitne koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri spasio brojne živote tisućama ljudi koje je vozio - osvrnuo se Tomašević.

POVEZANI ČLANCI:

O Zrinjevcu

Je li u Zrinjevac ušao USKOK zbog kosilica?

- Nemam puno informacija jer su izvidi tajni. Bilo ih je u situacijama kada sam i ja imao kaznene prijave primjerice zbog otpada. Ono što vidim prema informacijama iz medija jest da se traži dokumentacija iz 2019. godine, a nama je u interesu da se sva sumnja koja postoji raščisti - komentirao je.

Dodao je da se od 2019. do danas uvela praksa suradnje s istražnim tijelima. Na kraju se Tomašević kratko osvrnuo na današnju objavu da Možemo na predstojeće parlamentarne izbore.

Je li puklo oko izbora premijera u dogovorima s SDP-om pa zato izlazite samostalno?

- To nije razlog, a vjerujem da će koalicija u gradu opstat - zaključio je.

VIDEO: Tomašević o istrazi oko kosilica u Zrinjevcu

 

Komentara 10

Avatar R2D2
R2D2
11:32 27.06.2023.

Nama je nevjerojatno da je Zagreb i dalje smećograd, vrećograd i kantograd. Srećom se trava ne kosi, pa djelomično sakrije taj nered.

AN
AntePortas9
11:56 27.06.2023.

Nikada prljaviji grad, dio nepokošen, pokošeni dio trava po odvodima i šahtama, biti ce poplava. Neodveženo smeće po travnjacim, raznijelo ga nevrijeme, nestručna regulacija prometa u zoni radova... i puno "lubeničaste" ideologije.

TE
TexWiller
11:50 27.06.2023.

Naslov dramatičan i u čistoj suprotnosti s onim djelićem u tekstu u kojem stoji:" Nemam puno informacija ... Ono što vidim prema informacijama iz medija jest da se traži dokumentacija iz 2019. " Ono - pojma nema, nešto prekrivenom tajnomm a ostalo je i on čuo iz medija. Tako je čuo i za sve što je bilo na Sv.Duhu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije