Vrbani III

Završen je najmlađi trešnjevački kvart: Pogledajte kako izgleda jedna od najatraktivnijih stambenih zona u Zagrebu

Ivan Dorotić
10.09.2024.
u 19:17

Zagrebački studio Sangrad + AVP projektirao je posljednju planiranu kuću najmlađeg trešnjevačkog kvarta Vrbani III koja je sada i dovršena

Završeni su Vrbani III ! Odnosno, napravljena je posljednja planirana zgrada u tom najmlađem trešnjevačkom kvartu. Kako je zapisao Vanja Radnovanović u svojoj publikaciji koja se zove upravo Vrbani, najmlađi trešnjevački kvart, ime je ovo naselje dobilo po obitelji Vrban koja je navodno prva izgradila kuću na tom prostoru nakon Prvog svjetskog rata došavši iz Like. U knjizi idejnog rješenja zgrade koju je izradio arhitektonski studio Sangrad + AVP kaže se kako naselje Vrbani III predstavlja jednu od najatraktivnijih stambenih zona u gradu. Prostorna cjelina ima jezero i rijeku Savu, površine za sport i rekreaciju, prometno je povezan tramvajem i autobusom, ima tržnicu i trgovački centar. Urbanistički sustav naselja je jasan, s preglednom mrežom ulica i jednostavnom orijentacijom. Ulice imaju standardnu širinu, drvorede i parkirališta uz obodne rubove.

Foto: Ivan Dorotić

Gledajući detaljno Vrbane III, možda najneprimjerenije se iščitava prostor između parova stambenih zgrada, odnosno površine dvorišta koja su pretjerano izbetonirana, opremljena neuglednim parkinzima bez ambicije za parkovnim i hortikulturnim odmakom, opisuje se. Za posljednju planiranu i izgrađenu kuću ovog naselja Vedran Pedišić, cijenjeni naš i nagrađivani arhitekt, koji zajedno s kolegama Erickom Velasvom Farrerom i Gordanom Gregurić Miočić potpisuje ovaj projekt, kaže kako je zgrada koja ima 14 stanova višeg standarda opremljenosti.

- Kuća je rađena prema n-zeb standardu (zgrada je gotovo nulte potrošnje energije, op.a.), nisko je energetska s dizalicama topline, visokim prostorijama, kaže Pedišić.

Kombinacija vanjske jedinice dizalice topline i unutarnjih jedinica osigurava mogućnost istovremenog grijanja i hlađenja čime je osigurana individualna kontrola komfora u svakom prostoru ovisno o zahtjevima korisnika. Ugrađena dizalica topline ima sustav povrata topline koji omogućuje u režimu hlađenja besplatno zagrijavanje sanitarne tople vode ili prostorija u kojima postoji zahtjev za grijanjem čime se dodatno povećava energetska učinkovitost sustava.

- Vizija je bila vratiti temu građanskog stana, imati velike glavne prostore, sobe koje prati više sanitarija i pomoćnih prostora, govori cijenjeni naš arhitekt koji potpisuje i Američku školu u Zagrebu. U opisu se zgrade navodi kako se radi o zgradi stambene namjene, fdje teorije zaštićenog, pozicije ulaza i mogućnosti dijelom prirodne ventilacije podzemnih etaža deriviraju tlocrt na prizemnoj etaži. Isti se diže na kotu za 1,20 m iznad okolnog terena. Po rubnom opsegu svih stranica izuzev dijela na sjeverozapadu koji je rezerviran za ulaze (kolni i pješački ulazi u objekt) distancu od javnog pločnika definiraju uzdignute terase prizemnih stanova. Nad prizemljem oblik je konstantan do zadnjeg, četvrtog kata koji u maniri prizemlja argumentacijom različite funkcionalne preraspodjele u tlocrtu gubi jugozapadni istak – balkon, odnosno urezuje mu se jugoistočni kut – lođa.

Foto: Ivan Dorotić

- Uzor su nam bili stanovi donjogradskog zagrebačkog bloka autora s početka 20. st. u suvremenoj interpretaciji i dodatkom teme balkona - vrta u stanu Orijentacija balkona je prema jugu i istoku, prema Gradskom parku Jarun, kaže Pedišić. Napominje kako živimo u trenutku invazivne i intenzivne, brze gradnje gdje je profit prva pretpostavka.

- Po nama arhitektura grada pa tako i predmetnog kvarta koji i dalje ima potencijala, treba biti promišljena i kontekstualna s namjerom da ostavljamo budućim naraštajima dobro i kvalitetno, govori autor posljednje izgrađene kuće u Vrbanima III.

Ključne riječi

Komentara 2

TM
trade_mark
09:11 12.09.2024.

posebno mi se sviđaju ovi veliki parkovi i nasadi i igrališta za djecu kojih NEMA!

ZA
zagabria4
20:54 10.09.2024.

U poslu sam koji svakodnevno obilazi cijeli grad uključujući periferiju. U Zagrebu je nevjerojatan broj tih novih naselja i modernih zgrada čak i na najnepristupačnijim mjestima, naravno sve prodano i useljeno. Ne znam tko priča laži da mladi nemaju za najam stana, u tim stanovima modernih zgrada žive isključivo mladi. Prestanite ljudima lagati da narod nema para za stanovanje pa treba nabiti porez na nekretnine jer to je krupna laž vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije