Kada nije na ručku kod kćerke, na meniju umirovljenice Biserke Bušljete uglavnom su variva, a svježe namirnice obavezno kupuje na glavnoj gradskoj tržnici Dolac.
Sastojci:
1 kg mladog kelja - 10 kn
20 dkg špeka - 10 kn
1/2 kg juneće lopatice bez kosti - 30 kn
4 - 5 srednjih krumpira - 7 kn
2 glavice luka - 3 kn
prstohvat mljevene crvene paprike
1 žlica maslinovog ulja
sol
papar
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: oko 15 min
Vrijeme kuhanja: 50 minuta
Postupak:
Priprema: Špek se nareže na šnitice i kratko preprži na tavici, a dotle kelj narežite na trakice ili kockice i operite. Krumpir očistite, narežite na kockice. Juneću lopaticu također narezati na malene kockice, posoliti i pustiti da odstoji. Potom usitniti luk.
Kuhanje: Luk staviti na laganu vatru na koju se, kada on uvene, stavi i junetina. Dolijevati vode kako se luk i meso ne bi primili, i pustiti da meso pirja. Nakon što junetina bude na pola kuhana, dodati vode, a potom krumpir, kelj, maslinovo ulje i prženi špek. Dodajte crvenu mljevenu papriku, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri još oko pola sata.
>>Paprikaš od vrganja fina uvertira u jesen