BLOKOVSKO PARKIRANJE

Velika promjena u sustavu parkinga u Zagrebu: Počinje za 10 dana, evo što je sve novo

Grad Zagreb
16.10.2024.
u 15:08

Prvi prijedlog izgleda blokova upućen je ljetos u srpnju u javno savjetovanje, a stiglo je oko 320 prijedloga i primjedbi građana. Mnoge od tih primjedbi su usvojene.

Novi sustav blokovskog parkiranja, najavljen još ljetos, konačno će početi s primjenom. Kako su najavili iz Grada, novi sustav vrijedit će od 26. listopada, a uključuje niz promjena. Kako je već poznato, vlasnici povlaštenih parkirnih karata više neće moći parkirati na cijelom području zone za koju su kupili kartu, već samo u njima predviđenom bloku ili, u posebnim slučajevima, u onom susjednom. 

Prvi prijedlog izgleda blokova upućen je ljetos u srpnju u javno savjetovanje, a stiglo je oko 320 prijedloga i primjedbi građana. Mnoge od tih primjedbi su usvojene. Evo što se mijenja od 26. listopada: 

1) Grad je podijeljen na blokove, neki su spojeni
Grad je, dakle, podijeljen na kvartovske blokove, a u odnosu na originalnan prijedlog došlo je do spajanja nekih blokova. Na temelju prijedloga građana blokovi 2, 3 i 4 su spojeni, a napravljen je i niz manjih korekcija granica blokova.

Foto: Grad Zagreb

2) Možete parkirati u svoj ili susjedni blok 

Povrh samih granica blokova, Gradska skupština je prošli tjedan izmjenama Općih uvjeta Zagrebparkinga stanarima otvorila mogućnost da prilikom kupnje PPK umjesto svojeg mogu izabrati susjedni blok u istoj ili nižoj zoni naplate. Pritom je važno naglasiti da u konačnici svaki stanar može odabrati samo jedan blok. To znači da se ne može parkirati i u svom i u susjednom bloku, već samo jednom od ta dva. 

3) Ako nemate prebivalište, ne možete dobiti PPK
Isto tako, na prijedlog građana iz javnog savjetovanja, onemogućena je kupnja PPK vlasnicima nekretnina u zoni naplate koji u njoj nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište.

4) Produljuje se vrijeme naplate parkinga u centru grada

Vrijeme naplate parkiranja u 1. zoni od sredine studenog bit će izmijenjeno na način da će radnim danom i subotom naplata trajati do ponoći, a nedjeljom do 15 sati.

„Sve ove izmjene imaju za cilj omogućiti lakše parkiranje stanarima i uvođenje reda u desetljećima zapušten sustav naplate parkiranja u Zagrebu. Rezultati dosadašnjih mjera već su vidljivi, jer smo samo revizijom rezerviranih parkirnih mjesta u mjesec dana oslobodili već preko 300 parkirnih mjesta, što je ekvivalent kao da smo izgradili javnu garažu veličine one na Langovom trgu“, zaključio je gradonačelnik Tomašević. Podsjećamo također da Grad Zagreb trenutno gradi novu javnu garažu u sklopu Centra Paromlin od 350 mjesta, i projektira garažu u Klaićevoj ulici od 800 mjesta. 

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Trebala je biti ponos grada, a pretvorila se u ruševinu: Nakon skoro 40 godina propadanja postat će spas za najmlađe

1/23

Komentara 14

JO
JovanC
15:18 16.10.2024.

Nista oni ne znaju niti ista rade. Sredit ce parking kao sto su i odvoz i zbrinjavanje otpada. Nula bodova

Avatar ilirac
ilirac
15:42 16.10.2024.

Projekt za javnu garazu u Klaicevoj je vec odavno gotov i do sad bi vec bio gotov kao sto bi bila gotova Ulica Prisavlje, Sarajevska i zavrseni radovi na Jadranskom mostu. Projekti su za sve ulice i ceste gotovi i placeni i treba ih samo realizirati. Placanje novih projekata kraj postojecih je samo pljacka je gradana Zagreba koji vec 4 godine ne vide svoj novac u gradu. Ali mozda ce jednog dana institucije raditi svoj posao.

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
15:16 16.10.2024.

hahahaha kakav smijesni segrt gradonacelnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije