Poplava

Velike riječi i obećanja otišli sa Savom, ruku pomoći dali građani

\'20.09.2010.Zagreb, Hrvatska -  Selo Bukevje kod Velike gorice.Preljevanje rijeke Save, mjestani spasavaju kuce.Photo: Marko Prpic/PIXSELL\'
\'Marko Prpić/PIXSELL
28.09.2010.
u 12:50

Kada će mještani poplavljenih područja opet moći leći u topao i suh krevet ili otvoriti vrata kuće koja ne smrdi na prljavu Savu, bez mirisa vlage...

- Znaš, od vode ne možeš pobjeći, kaže mi mladi Josip dok u Čičkoj Poljani čisti kuću. Razgovor zamre, a znamo da mislimo isto - oboje se sjećamo, kao i svi ostali mještani, ponedjeljka od prije tjedan dana. Pa utorka, srijede i...

– Stvarno ne možeš – nepotrebno potvrđujem. Iako se povukla, Sava je ostavila trag na svim kućama.

Poplavljeni računima

– A govorili su nam još popodne prvoga dana da nije strašno – kažu mještani. Ma ponavljaju to već čitav tjedan, kao da je u poplavi jedino suha ostala ploča s tom rečenicom koja je u tim selima postala pravi hit.

Njoj nasuprot, na prošlotjednoj konferenciji, iskače rečenica ravnatelja Hrvatskih voda - napravili smo baš sve. A sve je, usuđujemo se nagađati, samo do sada zaprimljenih 435 prijava za odštete na području V. Gorice?! Bit će ih još, primaju se do petka. A u prijavama narod popisuje - od uništenih laminata, bijele tehnike, kreveta, madraca, utopljenih životinja, poplavljenih polja... Tako i treba. Lako je reći da je učinjeno sve što se moglo, uzeti stvari, krenuti put kuće i leći u topao i suh krevet ili otvoriti vrata kuće koja ne smrdi na prljavu Savu i vlagu..

I tko će pomoći mještanima ako ne obični građani, ionako pretrpani vlastitim problemima i u “poplavi računa” do grla?

“Prijatelji se poznaju u nevolji”, kaže stara poslovica. A prijatelja, što znanih, što onih bezimenih, mještani 13 potopljenih naselja i svi stanovnici Općine Orle imaju napretek. Oni cijeli tjedan pristižu u Vatrogasni dom u Novom Čiču i dostavljaju pomoć članovima Crvenog križa.

Vrijedni volonteri

Neki s vrećicama hrane kupljenim u trgovačkim lancima, neki, pak, sa stvarima koje su u njihovoj kući višak.

– Hvala – kažu svi volonteri Crvenog križa i u svoje i u ime svih onih kojima je ta pomoć potrebna. A najpotrebniji su posteljina, deke, madraci, kreveti, isušivači prostora, higijenske potrepštine i hrana.

Iz Crvenog križa mole građane koji žele pomoći da ne očekuju da će članovi Crvenog križa po pomoć doći na njihove adrese.

Nije to bahatost, riječ je o nedostatku vozila. Naime, ona koja su im na raspolaganju koriste se za dostavu pomoći najugroženijima. Crvenom križu na račun može se uplatiti novac, a svi oni koji su na terenu popisat će obitelji kojima je pomoć najpotrebnija i tim će se novcem kupiti potrebne stvari ili namještaj.

– Riječ je o staračkim i samačkim domaćinstvima, obiteljima s puno djece i onima koji su socijalno ugroženi, a kojima je i ono malo što imaju uništeno u poplavi – kaže Suzana Strunjak iz Crvenog križa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije