Nikad nije bio manji

VIDEO Što se događa? Bundek izgleda kao da bi svaki trenutak mogao presušiti

Zagreb: Niski vodostaj jezera Bundek
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/11
10.02.2022.
u 19:04

I nije to prvi put da su jezera na Bundeku imala problema s niskim vodostajem. Malo jezero je 2012 godine također gotovo presušilo, a razlog su bili bunari koji su crpili vodu iz jezera.

Prije gotovo sedamdeset godina u Bundek se moglo skakati na glavu, a danas njegovo Veliko Jezero izgleda kao da bi svakog trenutka mogao presahnuti. Već nekoliko godina priča se o nižem vodostaju jezera na kojem se kupa tisuće stanovnika Novog Zagreba, a na to su nam ukazali i čitatelji. 

 

– Na Bundek dolazim već 60 godina. Nikada nije bio manji, kao ove godine. Znam da dugo nije bilo velikih kiša, ali mislim, da niskoj vodi u Bundeku, nije samo to razlog. Može li se pomoći jezeru Bundek? I svima onima koji svakodnevno uživaju uz njega – požalila nam se čitateljica. 

10.02.2022., Zagreb - Niski vodostaj jezera Bundek. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elveđi / PIXSELL

Jezero Bundek, inače, prvi je park otvoren u Zagrebu nakon 50 godina, a čine ga Veliko jezero i Malo jezero.   Nastao je 1955. godine iskapanjem i vađenjem šljunka za potrebe izgradnje paviljona i prometnih površina Zagrebačkog velesajma. Na Velikom jezeru uređena je obala veličine 10 000 kvadrata na kojoj tijekom ljetne sezone za sigurnost kupača brine spasilačka služba i liječnička služba. Tijekom sezone kupanja redovito se prati kvaliteta vode kupanje. Ulaz u jezero prilagođen je osobama s invaliditetom izgrađenom rampom koja omogućava pristup invalidskim kolicima. Malo jezero ostavljeno je kao prirodno stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta.

I nije to prvi put da su jezera na Bundeku imala problema s niskim vodostajem. Malo jezero je 2012 godine također gotovo presušilo.

 

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 7

BL
BlokiraniVL
20:19 10.02.2022.

Već par godina su zime suhe, malo padaljina

VL
;-)
00:31 11.02.2022.

Razina podzemne vode je niska. Zato je u Bundeku niski vodostaj.

DU
Deleted user
19:20 10.02.2022.

Da li ima riba u Bundeku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije