Vinogradari su i danas užurbano orezivali svoje trsje, a vinska udruga Trsek navečer je u Prigorju Brdovečkom organizirala (pr)ocjenjivanje vina aktualnog godišta uz pomoć enologa Zdenka Ivankovića s Agronomskog fakulteta.
Udruga Trsek je zadnjih godina znatno unaprijedila vinarstvo i vinogradarsko duž Savske doline, educirala desetke vinogradara i podrumara i iznjedrila podrume i kušaonice kojima još nedostaje samo vinska cesta da bi se zaokružio zaista privlačan turistički prostor. I sama vizitacija vina i njega tijekom cijele godine već se dugo vraća u obliku kapljice vrijedne pozornosti.
- Vino se sada kuša da bi se izbjegle eventualne greške i korigirali postupci u slijedećim godinama. Era je novih ekoloških i klimatskih manifestacija, kojima se treba prilagoditi, kao i trendovima za laganijim i svježijim vinima. To podrazumijeva korekcije u tehnologiji, pravilan izbor sorti, dobar termin pa i višekratno branje i sl. rekao je
Ivaković.
Analizirani su i svi praktični postupci (kontrola vrenja), rutinske vještine poput kušanja s donje pipice, jer greške su najprije uočljive kod taloga i sl. Jednako je korisno (i lijepo) i zajedničko kušanje inače šifriranih uzoraka, jer više ljudi više znade, a oko vina znanja nikad dovoljno o čemu Trsek vodi računa.
Vina i vinograde Brdovčani marljivo njeguju
Vino se sada kuša da bi se izbjegle eventualne greške i korigirali postupci u slijedećim godinama, kaže Ivaković
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.