skupo parkiranje

Vozači zaradili oko 100 tisuća kazni za parkiranje

parkiranje
Luka Klun/Pixsell
02.01.2013.
u 18:00

Zagrebparking, prometni i komunalni redari te policija – svi oni 
nadgledaju prometne prekršaje, a kazne mogu iznositi i više od dvije tisuće kuna

Policija, Zagrebparking, prometno i komunalno redarstvo tijekom 2012. podijelili su više od sto tisuća kazni za parkiranje. Njih otprilike 34 tisuće podijeljeno je samo putem nove “usluge” kažnjavanja – videokamerama. Još 30 tisuća podijelila je policija, dok Zagrebparking mjesečno uhvati otprilike 3740 vozača u prekršaju, što je 40-ak tisuća godišnje.

Nogostup najdraži

Protupropisno parkiranje, ostavljanje vozila na nogostupu ili cesti, uz tramvajsku prugu ili mjestima za invalide najčešći su prekršaji u gradu.

– Najviše, otprilike 17 tisuća kazni, napisali smo zbog parkiranja na nogostupu, pločniku ili na raskrižjima. Mnogi vozači čine i prekršaje suprotne postavljenom znaku, a dobar dio ih ne poštuje ni mjesta za invalidne osobe – kazao je Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa. Istaknuo je kako je policiji pomoglo osnivanje prometnog redarstva i uspostavljanje videonadzora pa se oni više mogu posvetiti većim prekršajima. Važno je napomenuti da se dio kazni poklapa, odnosno da redarstvo ili policija izdaju nalog Zagrebparkingu koji tek potom smije odvesti vozilo. Tako djelatnici Zagrebparkinga nakon što uhvate vozača u prekršaju pri parkiranju snimku s terena šalju policajcu koji se nalazi u prostorijama “pauka” te tek nakon njegova dopuštenja podižu vozilo. Policija potom za državni proračun naplaćuje svoj dio kazne, a Zagrebparking uslugu premještaja vozila prikuplja u svoju blagajnu. Prometno i komunalno redarstvo zarađen novac šalju u gradsku blagajnu gdje se u stavci kazne u 2013. planira prikupiti osam milijuna kuna.

Prigovor u 8 dana

I dok policija ne smije kažnjavati vozače parkirane na zelenim površinama, što čini komunalno redarstvo, djelatnici Zagrebparkinga bez policijskog dopuštenja smiju odvoziti samo ona vozila koja su bez dopuštenja parkirana na mjestima za invalide. Takvih je kazni unatoč jasnim oznakama sve više, a česti su i slučajevi da se kazni invalidna osoba koja nije istaknula posebnu dozvolu za parking. Takvi građani, kao i svi ostali u roku od osam dana moraju reagirati i poslati prigovor.

Nakon toga moguće je da Prekršajni sud uvaži prigovor i oslobodi vlasnike plaćanja i optužbe, ali i dalje na snazi ostaje podmirenje duga za pauk. Mnogi ne znaju da se s presudom Prekršajnog suda moraju obratiti policiji koja im potom daje upute na koji način se mogu osloboditi i te kazne. Još veće kazne za nepodmirenje duga čekaju one koji su ih dobili putem videonadzora. Ako kaznu ne žele platiti ili redarstvu kazati ime vozača koji ju je zaradio, ona može biti i više od 2 tisuće kuna.

>>Pazi, kamera! U dva tjedna dobio 900 kuna kazne i nije jedini

Komentara 8

MI
Milkica
21:56 02.01.2013.

A zašto ne nadgledaju nogostup pred Runjaninovom 3, nego pješaci moraju hodati po kolniku? Pa nije ih valjda strah odlikaša? Ili, još gore, nemaju valjda kakav "deal" s njima?

CH
chemica
21:56 02.01.2013.

Ima divljaka na ovom svijetu pa kad se već uporno odbijaju ponašati normalno, neka plate. Evo, mene je glupača zatvorila na parkingu. Nakon nekoliko minuta mahnitog trubljenja eto nje iz dućana s pitanjem zašto je nisam nazvao kada je već tako "pristojno" ostavila broj mobitela na šajbi. Na žalost, politika pauka je da diže neprilagođene, ali samo u nekim ulicama. U mojoj se ne smije ostaviti automobil parkiran na pločniku jer evo odmah pauka. Stotinjak metara dalje, u idućoj ulici je parkiranje dozvoljeno i to sa OBJE strane! Dva automobila se ne bogu mimoići, ali koga briga. Izdo bolan šef nalog da se ne dira. Tek kada se prema svim prekršiteljima zakona bude postupalo na isti način, onda možemo reći da smo normalna zemlja. Dok god postoje podobni izuzeci...Nije to Evropa. Prije će bit Balkan, Srbija, Šumadija. Čačak. Bandićeva palanka.

CA
car099
20:54 02.01.2013.

u Mariboru ostavka gradonačelnika, u zagrebu novi mandat za istu stvar. i onda se mi rugamo slovencima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije