Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJETNI OBIČAJ

Vrijeme je za paljenje ivanjskog krijesa u Dubravi! Dobra zabava je zagarantirana, stižu i tamburaši

Zagreb: Paljenje Ivanjskog krijesa u Kapucinskoj ulici u Dubravi
Patrik Macek/Vecernji list
20.06.2024.
u 10:35

Ivanje u Dubravi naziv je tradicionalne kulturno-umjetničke priredbe kojom se oživljava godišnji ljetni običaj Ivanje ili Ivanjdan 24. lipnja, spomen dan kršćanskog sveca Ivan Krstitelja

Došlo je vrijeme za paljenje ivanjskog krijesa u Dubravi. Pod motom "Gori nam vatra kresnica uoči goda Ivanja", u Perivoju Ivane Brlić Mažuranić, u Donjoj će se Dubravi održati već tradicionalna kulturna priredba "Ivanje u Dubravi", i to u sklopu Dana Dubrave. Na rasporedu je danas od 19 do 22 sati, a oko 20 sati zapalit će se krijes. 

Osim toga, u programu koji se odvija na pozornici prije paljenja krijesa, nastupit će kulturno-umjetnička društva: Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Bosiljak, Folklorni ansambl Sesvetska Sela, Kulturno umjetničko društvo Sesvete, Kulturno umjetničko društvo Oporovec, Kulturno umjetničko društvo Valentinovo i Zavičajno društvo Sinac. Sve okupljene kasnije će zabavljati i tamburaška skupina Tamburaši iz Markuševca.

Ivanje u Dubravi naziv je tradicionalne kulturno-umjetničke priredbe kojom se oživljava godišnji ljetni običaj Ivanje ili Ivanjdan 24. lipnja, spomen dan kršćanskog sveca Ivan Krstitelja.

VEZANI ČLANCI:

Ovim programom Narodno sveučilište Dubrava nastoji istražiti, prezentirati i očuvati ivanjske običaje prisutne u tradicijskoj baštini, te poticati folklorne skupine na obnavljanje starih običaja zabilježenih u područjima gdje žive. Ivanje se, inače, obilježava 23. lipnja uoči dana sv. Ivana Krstitelja, no ove će se godine, iznimno zbog državnih praznika, obilježiti 20. lipnja. 

FOTO Još dvije godine i Hrvatski glazbeni zavod potpuno će se obnoviti i otvoriti

Zagreb: Paljenje Ivanjskog krijesa u Kapucinskoj ulici u Dubravi
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije