Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Zabrinuti roditelji: Djecu nam sele u Kineski paviljon, a i dalje se ne zna kad će početi obnova škole

Zagreb: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna konačno ide u obnovu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
27.10.2023.
u 14:22

Strahuju da bi đaci mogli i ostati bez objekta koji dijele s muzejom, no u gradskoj upravi kažu da će se nakon njegove modernizacije vratiti na Trg Republike Hrvatske

Kada će konačno početi obnova Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD), smještene u povijesnoj zgradi na Trgu Republike Hrvatske 11, već se dulje pitaju učenici, kao i njihovi roditelji te nastavnici, a slučaj se intenzivirao otkako je odlučeno da će se nastava preseliti u Kineski paviljon na Velesajmu.

Gdje je zapelo?

Škola je to koju je prije više od tri godine devastirao zagrebački potres i najdulje čeka obnovu, a prostore u zgradi koju je 1891. projektirao slavni Hermann Bollé dijeli s Muzejom za umjetnost i obrt, na kojemu su radovi započeli lanjskoga prosinca. Nastava iz općih predmeta odmah nakon potresa premještena je u prostore Osnovne škole Kajzerica, no sada se zbog potrebe obnove seli i njezin umjetnički segment, i to u Kineski paviljon, čiji će mjesečni najam stajati gotovo 17.000 eura, odnosno sedam eura po četvornome metru, a predviđeno je da će ondje ostati do listopada 2026. godine.

VEZANI ČLANCI: 

Prvotno je planirano da će se useliti za vrijeme školskih praznika u prosincu, ali je pobunu izazvala činjenica da bi se u istom prostoru u veljači trebao održati međunarodni sajam nautike. To bi, ističe Magdalena Dropulić, majka jedne od učenica i zamjenica predsjednice Vijeća roditelja, podrazumijevalo da bi se đaci zajedno sa svom opremom opet na nekoliko dana morali iseliti iz Kineskog paviljona pa su na sastanku u Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade, kaže, odgodili premještanje do završetka sajma.

– Nakon što smo se pobunili, s pročelnikom Lukom Jurošem uspjeli smo se dogovoriti da će se seliti za vrijeme školskih praznika u veljači. Nije samo stvar u tome da djeca prelaze s jedne lokacije na drugu, već je tu i brojna oprema, primjerice peć za keramiku, koju također treba seliti – ističe M. Dropulić. A jedan od problema smještaja u Kineskom paviljonu, dodaje, jest i to što bi se umjetnička nastava trebala odvijati na oko 1000 kvadrata manjem prostoru.

24.10.2023., Zagreb - Tri godine nakon potresa Skola primijenjene umjetnosti i dizajna konacno ide u obnovu. Planirano je preseljenje skole u Kineski paviljon na Velesajmu, protiv cega su nastavnici, ucenici i roditelji jer je predvidjeni prosto duplo manji od potreba Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Selidbu materijala, kaže pak Filip Pintarić, ravnatelj ŠPUD-a, financirat će Grad, no prije toga, napominje, moraju se ispoštovati svi zahtjevi s popisa koji je sastavilo Vijeće roditelja.

– Treba sve dobro srediti do veljače kako bi se prostor u Kineskom paviljonu što više prilagodio učenicima. Tu je i regulacija prometa oko Velesajma, grijanje, rasvjeta, sanitarne prostorije i slično, a nadam se da ćemo dobiti i više kvadrata – govori Pintarić.

No, osim što su nezadovoljni time što se đaci sele na Velesajam a da ne znaju kada će zapravo početi obnova škole, roditelji od početka radova na muzeju, ističe M. Dropulić, strahuju i da jednom kada iziđu iz zgrade na Trgu Republike Hrvatske djeca onamo neće moći vratiti. Vijeće roditelja je, dodaje, nekoliko puta Gradskom uredu za obrazovanje predlagalo da se pronađe trajniji zamjenski prostor za smještaj umjetničke nastave, no odgovora nikad nisu dobili.

O detaljima vezanima uz projekt obnove ŠPUD-a pitali smo Grad, ali ni nama nisu odgovorili kada konkretno počinju radovi. Istaknuli su, među ostalim, kako je pri pripremi dokumentacije koja datira iz vremena prethodne gradske vlasti zanemarena činjenica da zgradu dijele škola i muzej pa su izrađena dva potpuno neusklađena projekta cjelovite obnove.

24.10.2023., Zagreb - Tri godine nakon potresa Skola primijenjene umjetnosti i dizajna konacno ide u obnovu. Planirano je preseljenje skole u Kineski paviljon na Velesajmu, protiv cega su nastavnici, ucenici i roditelji jer je predvidjeni prosto duplo manji od potreba Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Nakon što je nova uprava preuzela upravljanje Gradom i utvrdila taj propust, bili smo primorani usklađivati jedan projekt s drugim te dodatno sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i drugim propisima, što je dovelo do znatnog produljenja procesa cjelovite obnove. Po izradi projekta obnove škole proveden je postupak javne nabave za odabir izvođača, međutim, pristigla je samo jedna ponuda, s dvostruko većim iznosom od procjene projektanata, zbog čega je proces obustavljen te je pokrenuta revizija projekta. Ovisno o rezultatima revizije, pokrenut će se ili izmjena projekta ili postupak javne nabave za odabir izvođača, a potom krenuti s radovima – kažu u Gradu.

Prostor na Velesajmu, navode također, predstavljao je jedino moguće rješenje s obzirom na specifičnosti i iskazane potrebe škole te ograničenu dostupnost kvadrata koji odgovaraju izvođenju takvog nastavnog procesa.

– Riječ je o izvanrednim okolnostima i privremenoj organizaciji rada za vrijeme obnove škole, nakon koje će se učenici vratiti u statički ojačanu, osuvremenjenu i moderno opremljenu zgradu u centru grada. U ovom prijelaznom razdoblju Grad će osigurati sva potrebna ulaganja za najbolje moguće uvjete rada i neometano odvijanje nastavnog procesa – poručuju, a dodaju i kako će se o svim daljnjim potezima najprije razgovarati s Vijećem roditelja.

VEZANI ČLANCI: 

No nezavisni skupštinski zastupnik Ivica Lovrić, koji je u vrijeme pokojnog gradonačelnika Milana Bandića bio pročelnik Ureda za obrazovanje, kaže kako je bivša zagrebačka vlast ubrzo nakon potresa počela s prvom fazom obnove ŠPUD-a, što je uključivalo hitne mjere sanacije. Radovi su završeni početkom 2021. godine, kada je, dodaje, pripremljena i projektna dokumentacija te raspisan natječaj za drugu fazu, koja je podrazumijevala cjelovitu obnovu, a za nju je, napominje Lovrić, iz Fonda solidarnosti bilo osigurano 90 milijuna kuna, odnosno gotovo 12 milijuna eura.

Lovrić: Nije to jedini slučaj

– Nakon deset mjeseci razmišljanja, aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević poništio je taj natječaj i pokrenuo novi. Procjena vrijednosti radova tada je skočila na više od 17 milijuna eura pa je i drugi put raskinuo natječaj. Isto je Tomašević radio i s drugim školama kao što su Gornjogradska gimnazija, OŠ Tituša Brezovačkog, Baletna te Prva ekonomska škola. Riječ je o štetnom ponašanju zbog kojeg će Grad na koncu biti oštećen za najmanje 70 milijuna eura – ističe Lovrić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije