GORNJI GRAD

Zagorka na hrvatskom i engleskom

tajne griča
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
16.05.2014.
u 14:00

Turisti su oduševljeni kostimiranom turom, za koju je cijena 150 kuna

I dok radi svoj posao, razmišlja o glumi. To joj je prva i velika ljubav. A već polovicu života provela je u – banci. Bernanda Filipović tek je u svojoj 40. godini dobila veliku glumačku priliku. Pod okriljem noći, uz svjetlo lanterni i romantični ambijent obavijen tajnama Gornjeg grada, glumi zagrebačku heroinu Mariju Jurić Zagorku. Riječ je, naime, o Tajnama Griča – noćnom kazališnom obilasku Gornjeg grada koji počinje 23. svibnja u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Katapult promocije. – Uza svakodnevni posao i dvoje male djece, ovo je pravo osvježenje u mome životu. Nije lako glumiti jedan tako osebujan lik kao što je Zagorka, ali je toliko fascinantan da se lako zaljubiti i ufurati u nj – kazala je B. Filipović, koja glumi subotom, i to na engleskom jeziku.

Dvije mlađe kolegice, Amanda Prenkaj i Dunja Fajdić, za razliku od Bernande, profesionalne su glumice koje se u ulozi Zagorke izmjenjuju petkom na hrvatskom jeziku za domaće turiste. Mjesto okupljanja ugao je Ilice i Mesničke, kod spomenika Andrije Kačića Miošića, a sam obilazak počinje na Kapucinskim stubama, gdje grupu dočekuje Marija Jurić Zagorka. Kod Kule Lotrščak posjetitelji prate priču o banici Manduši te dozivaju njezin duh, a zatim nastavljaju prema Jezuitskom trgu, skrećući pritom i u obližnje uličice te dolaze do Kamenitih vrata i naposljetku do Markova trga. Usput susreću likove iz Zagorkinih romana, a kao najdraži dio ture sve tri Zagorke istaknule su prizor o Neri i Siniši, koji se odigrava u Vitezovićevoj ulici. – To je jedna od najromantičnijih priča, pa tu najviše i improviziramo, te postavljamo publici pitanja, primjerice, kada su voljenima zadnji put napisali ljubavno pismo – kazala je 27-godišnja Amanda te dodala kako, igrajući ovaj lik, osjeća nalet snage kao da je Zagorka upravo pokraj nje.

Na Jezuitskom trgu, kažu, ima najviše vrištanja jer se niotkuda pojave vještice i plaše posjetitelje. – Tekst je jako snažan. Turisti su doista oduševljeni jer je predstava nepredvidiva – istaknula je 28-godišnja Dunja Fajdić. Tajne Griča trajat će sve do početka rujna, a cijena ulaznice je 150 kuna za odrasle i 100 kuna za djecu do 13 godina.

>>Neka vas zavedu tajne Gornjeg grada pod zvjezdanim nebom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije