ZNATE LI TKO SU?

Zagreb dobio tri nova parka, a imena nose po slavnoj povjesničarki, arhitektu te umjetniku, evo gdje

Danas je Dan grada Zagreba
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
08.09.2024.
u 16:00

Mirjana Gross, Josip Vaništa i Drago Galić, nova su tri imena koja su od jeseni dobila svoje parkove u glavnom gradu. Bila je to jedna od točaka rujanske, prve sjednice Gradske skupštine nakon ljetne stanke koju je većina usvojila. Resorni Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova tijekom srpnja je razmotrio prijedloge gradskih četvrti i skupštini na glasanje uputio ova tri prijedloga.

Jedina dama u ovom prijedlogu, povjesničarka Mirjana Gross, svoj park dobit će na području Gradske četvrti Trešnjevka-jug, točnije južno od Albaharijeve ulice.  „Gross je ostavila neizbrisiv trag, utrvši svojim radovima put prema novim područjima istraživanja i razvoju metodologije povijesne znanosti“ piše portal Vox Feminae koji ju svrstava među najbolje hrvatske povjesničarke. Rođena je 1922. u Zagrebu.  Studij medicine upisala 1940., no zbog progona Židova za vrijeme NDH bila ga je prisiljena napustiti. Uhićena je 1943. i odvedena u ženski koncentracijski logor Ravensbrück, odakle je oslobođena u svibnju 1945. Nakon toga vratila se u Zagreb gdje je živjela i radila do smrti 2012. godine.

U Donjem gradu, točnije sjeverno od Ulice Izidora Kršnjavoga park se imenuje u spomen na slikara, književnika, ilustratora i grafičara Josipa Vaništu. Rođeni Karlovčanin park će tako dobiti u blizini Arhitektonskog fakulteta gdje je proveo većinu radnog vijeka. Njegovi radovi obišli su Europu, a zanimljivo je da je bio posljednji slikar kojem je Miroslav Krleža pozirao za portret.

Vaništin kolega s fakulteta, arhitekt Drago Galić također dobiva svoj park. Po jednom od najzapaženijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća zvat će se park u Gradskoj četvrti Trnje, točnije površina između Miramarske i Vukovarske na Martinovki u čijoj se blizini nalaze dvije zgrade čiji autor je upravo Galić. U svojoj bogatoj karijeri surađivao je s poznatim domaćim arhitektima Hugom Ehrlichom, Jurjem Denzlerom, Dragom Iblerom i Mladenom Kauzlarićem. Svi oni već imaju prilaze, trgove i ulice imenovane njima u čast, a sada će im se pridružiti i Galić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije