Natječaj težak 53 milijuna kn

Zagreb kupuje standardizirane vrećice za miješani otpad, evo kakve moraju biti

Zagreb: Počela podjela vrećica za odvojeno prikupljanje plastike i metala
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
05.04.2022.
u 11:35

Moraju biti pakirane u role od deset komada te proizvedene s barem 90 posto udjela recikliranog materijala

Početkom srpnja na snagu stupa novi model prikupljanja i naplate odvoza otpada, a to znači i da će ga Zagrepčani morati odlagati u standardizirane vrećice zapremnine 10, 20 i 40 litara koje će koštati dvije, četiri i osam kuna. Grad je pak raspisao 53 milijuna kuna vrijedan natječaj kojim nabavlja vrećice, a propisano je i kako one moraju izgledati. Tako u troškovniku natječaja piše da trebaju biti debljine minimalno 30 mikrona, svjetloplave ili prozirne, te proizvedene od polietilena s barem 90 posto udjela recikliranog materijala. Dimenzije su 45x50 centimetara za vrećice od 10 litara, 50x55 centimetara za one od 20 litara te 50x70 centimetara za vrećice od 40 litara. Bit će pakirane u rolama po deset komada, a moraju, piše dalje, biti i u "shelf-ready" pakiranju za trgovačke lance. Grad kupuje 4,8 milijuna rola vrećica od 10 litara, isto toliko onih od 20 te 2,4 milijuna rola vrećica zapremnine 40 litara.

U natječajnoj dokumentaciji također stoji da će se vrećice dostavljati prema terminskom planu, s tim da će se u prvoj "tranši" isporučiti 500 tisuća rola. Zagrepčani će, podsjetimo, svoj miješani otpad morati odlagati isključivo u tim vrećicama, a trebat će također kontrolirati da njihovi spremnici ne budu "kontaminirani" bilo kakvim drukčijim primjercima. U suprotnom bi im na adresu mogla stići kazna u iznosu od 500 kuna. •

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
15:09 05.04.2022.

To s vrećicama je vrlo perfidan način da se zamagli od javnosti stvarno povećanje cijene odvoza otpada, jer na računima će biti iskazan samo paušalni iznos, a koliko će pojedina domaćinstva morati potrošiti na kupnju tih diktiranih vrećica u marketima, to neće nigdje biti vidljivo.

IL
ilustrator
12:08 05.04.2022.

plastične vrećice? strašno. da nisu na vlasti, aktivisti bi napravili ekološki performans... a renatu se neda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije