SURADNJA

Zagreb napredniji, ali problemi isti

17.01.2004.
u 00:00

U Beogradu stotinu tisuća bespravnih građevina, a gradskoj upravi Sarajeva oduzete ovlasti

Predsjednice gradskih skupština Sarajeva Mira Winterhalter i Beograda Radmila Hrustanović za Večernji list usporedile su svoje gradove sa Zagrebom.

Obje su u Zagrebu sudjelovale na konferenciji "Zagreb, Sarajevo, Beograd - prema Europi", na kojoj su učinjeni prvi koraci za suradnju triju gradova regije.

- Sviđa mi se što nije napravljen urbicid u vašem glavnom gradu. Stare su povijesne cjeline očuvane i nisu uništene gradnjom nebodera. Zagreb je tako zadržao svoj prepoznatljivi izgled - smatra Mira Winterhalter, koja je u Zagreb često dolazila kao profesorica biokemije sa sarajevskog Medicinskog fakulteta.

Politički ustroj Sarajeva je isti kao i zagrebački, s razdvojenom zakonodavnom i izvršnom vlašću, kojoj je na čelu gradonačelnik. Gradskoj upravi uvelike su smanjene ovlasti koje su nakon Daytonskog sporazuma prebačene na upravu kantona. M. Winterhalter smatra da Zagreb napreduje, ali da još boluje od "dječjih bolesti" tranzicije.

- U oba grada kafići su puni, a nezaposlenost velika. Znači da je jaka siva ekonomija. Poput nas, i vi imate problema s povratom imovine i privatizacijom - zaključuje M. Winterhalter.

Radmila Hrustanović u Beogradu obavlja i funkciju gradonačelnice. Smatra da su i Zagreb i Beograd u zaostatku za zapadnim zemljama - ali Zagreb manje. Najviše joj se sviđaju zagrebački socijalni programi i uređenje grada, a Beograd je preuzeo i način plaćanja parkiranja SMS-om.

- Kod nas je kaos jer imamo stotinu tisuća bespravno sagrađenih objekata koje trebamo legalizirati ili ruštiti i to će biti test pravne države. Problemi poput prometa, odlaganja smeća, opskrbe vodom, zajednički su nam - zaključila je Radmila Hrustanović.

I. Pandžić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije