zbog obnove

Zagrebačka srednja škola seli na Velesajam? 'Za neadekvatan prostor Grad će platiti 800.000 eura'

Kineski paviljon
Željko Lukunić/PIXSELL
14.10.2023.
u 10:00

Skupštinar iz oporbe napomenuo je da će zbog propalih javnih natječaja cijena radova iznositi dvostruko više od predviđenog te da su izgubljena i sredstva iz Fonda solidarnosti

Kao što se odustalo od obnove Škole za klasični balet, tako će vladajući dići ruke i od Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn (ŠPUD) jer to nisu prioriteti gradske uprave, upozorio je nezavisni skupštinar Ivica Lovrić na konferenciji za medije. Podsjetio je kako Grad planira premjestiti nastavu ŠPUD-a u Kineski paviljon na Velesajmu zbog obnove nakon potresa zgrade na Trgu Republike Hrvatske. Napomenuo je da će zbog propalih javnih natječaja cijena radova iznositi dvostruko više od predviđenog te da su izgubljena i sredstva iz Fonda solidarnosti.

– Najam će se u sljedeće tri godine platiti gotovo šest milijuna kuna, a tomu treba pridodati i troškove preuređenja paviljona koji je također zaštićen prostor te ne može biti nikako adekvatan za školske potrebe. ŠPUD je najstarija likovna umjetnička škola u Hrvatskoj, zgrada u kojoj djeluje je remek-djelo njezina najdugovječnijeg ravnatelja Hermanna Bolléa te je građena upravo za ovu školu – rekao je oporbeni skupštinar. 

>>VEZANI ČLANCI: 

Dodao je i kako je ŠPUD u prostorima na Trgu od 1891. godine. U Zagrebačkom potresu 2020. godine pretrpjela je teška ostećenja. S I. fazom obnove, koja je uključivala hitne mjere sanacije, započelo je ubrzo iza potresa i završili je početkom 2021. godine, a paralelno je pripremljena i projektna dokumentacija te je pokrenuta javna nabava za II. fazu obnove, koja je podrazumijevala cjelovitu obnovu.

-Procjena vrijednosti radova II. faze iznosila je 90 milijuna kuna, a završetak obnove bio je planiran za 1. rujna 2022. Financijska sredstva bila su osigurana iz Fonda solidarnosti EU. Međutim, Tomašević preuzima vlast 4. lipnja 2021. i ne poduzima ništa skoro godinu dana te 15. travnja 2022. poništava natječaj- konstatirao je Lovrić. 

>>VIDEO: Anketa- pitali smo Zagrepčane tko je kriv za poraz od Turske 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije