Projekt zelene javne nabave hrane za osnovne škole trajat će tri godine te će obuhvatiti 15.000 učenika. Gradonačelnik Tomislav Tomašević se pohvalio činjenicom da je Zagreb prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi sustav nabave ekološke hrane u javne ustanove te je poručio kako ga ovaj pothvat veseli i čini ponosnim.
–Uravnotežena i kvalitetna prehrana od vitalnog je značaja za pravilan rast i razvoj djece. Naš je cilj stvoriti održivi sustav prehrane - uvođenjem ekološki, lokalno i sezonski proizvedene hrane, skraćivanjem transporta, smanjenjem ambalaže, učenicima osigurati kvalitetnu hranu, a poljoprivrednicima osigurati tržište za ekološke i lokalne proizvode te tako pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena, zaštiti prirode i okoliša– kazao je gradonačelnik.
Uz voće, povrće, jaja, proizvode od žitarica iz ekološke proizvodnje, školama uključenima u pilot projekt zelene javne nabave eko hrane osigurat će se i druge ekološki proizvedene namirnice i proizvodi poput orašastih plodova, namaza, griza i meda.
VEZANI ČLANCI:
Zainteresirani proizvođači zahtjev za sudjelovanje mogu dostaviti Gradu Zagrebu do 29. siječnja u 9 i 30 sati, no sudjelovat će se moći tijekom cijelog vremena trajanja javne nabave od tri godine. –Unapređenje kvalitete i povećanje dostupnosti prehrane jedan su od naših glavnih prioriteta– naglasio je Tomašević te podsjetio kako je Grad u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica tijekom 2023. uložio 750 tisuća eura.
U suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Grad Zagreb pripremio je nove, zimske sezonske jelovnike, a u njihovo osmišljavanje su se uključile i škole. Naime, novi, zimski jelovnici dijelom se temelje na prijedlozima obroka koje su PBF-u dostavile upravo školske kuharice i kuhari. PBF je prijedloge škola temeljito analizirao, nutritivno uravnotežio i, po potrebi, obogatio, obznanila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.
U sklopu projekta je također organiziran posjet jednom ekološkom imanju te je uspostavljena međunarodna suradnja i razmjena dobrih praksi sa Slovenijom i Austrijom. U Ljubljani su se predstavnici pilot škola i gradskih ureda upoznali sa slovenskim iskustvima i najboljim praksama uvođenja eko hrane.
–Zelenom javnom nabave eko hrane postižemo tri cilja – zdravu i kvalitetnu prehranu naše djece i mladih, poticanje domaće poljoprivredne proizvodnje i ublažavanje klimatskih promjena kroz kraće lance nabave. Grad Zagreb će tijekom siječnja održati niz radionica za potencijalne ponuditelje kako bi ih upoznao s mogućnostima i uvjetima zelene javne nabave. Ovom prilikom pozivamo poljoprivrednike, OPG-ove i sve druge gospodarske subjekte da prouče uvjete nabave i ponude svoje proizvode– zaključila je zamjenica Dolenec.
VIDEO: Tomislav Tomašević o Jakuševcu
@Nepomirljiv - isto vrijedi i za prosječnog nastavnika. Čast rijetkim izuzecima.