Prvi u Donjim Sveticama, drugi u Kustošiji, a treći na Savskoj, i to na mjestu gdje je nekoć bila kultna pivnica Zlatni medo. Otvorio je nedavno ondje chef Kiro Ristovski treći restoran Merak u kojem je makedonsku kuhinju spojio s orijentalnim, mediteranskim i turskim okusima, ali uz zanimljiv dodatak, domaće pivo. Preuzeo je, naime, proizvodnju svijetlog, tamnog i rezanog piva, a u tijeku je i brendiranje popularne kapljice koja poprilično dobro paše uz Merakovu hranu. Tri decilitra stoje 16 kuna, pola litre 19, a "žirafa" 100.
Baklava uz mastiku
– Pivnica je bila zatvorena dvije-tri godine, a mi smo taman tražili novi prostor. I nekako nam se činila idealnom. Tako smo krenuli u pregovore za lokal i ubrzo otvorili restoran. Prije nego što sam došao raditi u Zagreb, 13 godina kuhao sam na moru. Ondje sam i pokupio najbolje od mediteranske hrane i uvrstio na jelovnik – govori Ristovski koji je prije gotovo dva desetljeća iz Makedonije došao u Hrvatsku.
U ponudi je više od 60 jela, a najpopularnije je, dakako, gravče na tavče. Čuvena delicija stoji 30 kuna, a na jelovniku se može naći i u kombinaciji s pljeskavicom za 50. Gosti uz to rado naručuju, ističe chef, turli tavu, sjevernomakedonsko jelo turskih korijena koje je specifično po tome što se sastojci, povrće i meso, peku zajedno u okrugloj posudi, a kušati se može za 85 kuna.
– Svi su nam kuhari specijalno obučeni za pripremanje makedonske hrane. A imamo i posebno školovanog tehnologa koji se brine isključivo o proizvodnji piva – objašnjava Ristovski.
Čomlek, tradicionalni specijalitet koji se izvorno pripremao u zemljanom loncu prekrivenom pergamentom, u verziji s teletinom također je na vrhu liste jela za kojima je pomama, a stoji 90 kuna. Restoran svakog radnog dana nudi i gablece po otprilike 50 kuna, poput pohanoga oslića s krumpirskom salatom ili rižota od piletine i povrća.
– Srijedom imamo i živu glazbu, svira tamburaški sastav Druga strana. A petkom i subotom dolaze nam makedonski bendovi koji sviraju pretežno autohtonu glazbu za autentičnu atmosferu, ali nerijetko i nešto po željama gostiju – govori vlasnik restorana.
Može se u njemu guštati i u baklavi, pa i u kombinaciji s turskom kavom i čašicom nadaleko poznate mastike, tradicionalnog makedonskog pića koje se proizvodi destilacijom vina, a slatkasti mu okus i miris, uz biljku po kojoj je dobilo ime, daju i anis, med i razni cvjetovi. Tajne makedonske kuhinje pak leže u raznolikim začinima, svježem povrću i mesu, posebice teletini i janjetini kojima obiluje zemlja poznata i po proizvodnji vina pa je čašica uz ručak ili večeru ondje obvezna. Prema svemu sudeći, preuzeli su taj običaj i Hrvati koji su za našega obilaska u roku od pola sata napunili restoran na Savskoj usred bijela dana i uživali u delicijama koje mnogi rangiraju s najcjenjenijim jelima svijeta poput kavijara i tartufa.
Širenje na Dalmaciju
Što se budućih planova tiče, Ristovski objašnjava kako mu je velika želja otvoriti i četvrti restoran negdje na moru, odnosno u Dalmaciji.
– Radio sam dugo na jugu, kao što sam spomenuo, i imao priliku upoznati kulturu i ljude pa otuda i ta želja. Ali još ćemo vidjeti kamo će nas život odvesti – zaključuje vlasnik Meraka.