Rižota, tjestenine, variva i odresci samo su dio jelovnika restorana koji će se u lipnju otvoriti na Držićevoj aveniji. Njegovi će djelatnici biti osobe s invaliditetom a prostor će biti stopostotno prilagođen toj skupini. Nakon proizvodnih djelatnosti poput izrade kožnate galanterije, obuće i zaštitne odjeće te administrativnih službi, primjerice one za kadroviranje, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO širi se na ugostiteljstvo. Na dvije lokacije, u Držićevoj i na Kajzerici, otvara restorane za osobe s invaliditetom, poslovne partnere te sve one koji po dogovoru s ustanovom žele isprobati kulinarske sposobnosti njihovih djelatnika. Pothvat financira Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i dok su radovi na 5,2 milijuna vrijednom projektu uređenja restorana u blizini Autobusnog kolodvora već pri kraju, onaj na Kajzerici tek je u planu.
Za tvrtke, sastanke, slavlja
– Nije nam želja otvoriti restoran za građanstvo u stilu da imamo radno vrijeme od šest do 23 sata. Plan nam je da bude polukomercijalan, da, primjerice, letcima obavijestimo tvrtke u našoj blizini, na Radničkoj cesti, da nam se mogu javiti i dogovoriti pripremu gableca ili ručka. I naši poslovni partneri ovdje će moći organizirati nekakve događaje ili poslovne sastanke, a i same osobe s invaliditetom rekle su nam da bi kod nas htjele održavati, primjerice, rođendanske proslave. I to zato što znaju da bi im prostor bio prilagođen, što njima mnogo znači jer svuda nailaze na barijere pri obavljanju jednostavnih stvari. Namještaj te posebno sanitarni čvorovi projektirani su za njih, a naša dizajnerica Irena Rački pobrinula se da interijer bude u industrijskom stilu. Prozračan, jednostavan, maksimalno pregledan – objašnjava nam ravnatelj URIHO-a Josip Držaić. Organizirale bi se ondje i posebne aktivnosti, poput “večere u mraku” na kojoj bi poslužitelji bile slijepe i slabovidne osobe, književne večeri, susreti... Među osobljem bi radile gluhe i nagluhe osobe, kao i osobe s intelektualnim teškoćama poput Downova sindroma, a kuhinja će biti opremljena tehnologijom koja će im pomoći u tom poslu.
– U restoran smo ugradili segmente za induktivnu petlju, a riječ je o tehnologiji koja gluhima i nagluhima pomaže da preko svojih aparatića bolje razlučuju pojedine zvukove i tako lakše koriste preostali dio sluha – pojašnjava Držaić.
Restoran na Držićevoj aveniji imat će 80 mjesta, planira se proširiti i terasom, a trenutačno se ondje obavljaju posljednji unutarnji građevinski radovi. Do travnja, kad bi uređenje trebalo biti posve dovršeno, namjeravaju se zaposliti i djelatnici, od kojih je velik dio već osposobljen za takvu vrstu poslova. No, ondje bi se radno mogle osposobiti i osobe koje još nisu radile u ugostiteljstvu jer je jedan od ciljeva URIHO-a i rehabilitacija te zapošljavanje osoba s invaliditetom.
– U svibnju 2021. pokrenuli smo projekt osposobljavanja pomoćnih kuhara, njih petnaestak, pa će oni također biti na edukaciji u našoj kuhinji ili u trening-centru. Osobe s intelektualnim teškoćama mogu obavljati jednostavnije zadatke poput guljenja, rezanja, sjeckanja, čišćenja. No zaposlit ćemo i osobe koje nemaju invaliditet, kao dodatnu pomoć i nadzor – kaže Ivana Matoš, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju.
Recepte priprema i Jaran
Što se tiče cjenika i sadržaja, on bi trebao, ističe Držaić, biti konkurentan, ali opet primamljiv budućim gostima.
– Zamislite da vam večeru priprema Vlado Matijević Jaran, koji je naš djelatnik. Jaro će kuhati po svojim receptima, imat će asistente. On ima svoje obožavatelje i ljudi ga i danas prepoznaju – ističe Držaić.
URIHO ima čak 500 djelatnika, a u planu je da oni obrok mogu dobiti besplatno s obzirom na to da su mnogi, na žalost, u teškom imovinskom stanju. A nije isključeno, dodaje ravnatelj, da besplatne obroke ponude i drugim socijalno ugroženim skupinama.
– U Splitu, na primjer, postoji ustanova DES koja je započela kao restoran za svoje radnike, a danas obavlja poslove pučke kuhinje. Možda ćemo se mi danas-sutra nadopunjavati s ustanovom Dobri dom pa na nekim lokacijama, primjerice na Kajzerici, omogućiti da određena skupina ljudi jede po pravilima pučke kuhinje. Svakakve su mogućnosti – napominje Držaić. •
hm..zanimljivo..a kak bute pokrivali troškove,ak bu bil kakti polukomercijalan??probal bum se pravit lud pa ak ide-ide,a ak nejde-nejde..bu pokrili oni koji moraju..