14 kuna po 'kubiku'

Želite svoj vodomjer i plaćati po potrošnji? Javite se u Vodovod

Skeledžija
Davor Visnjic/PIXSELL
12.08.2013.
u 11:00

Za razliku od dosadašnje prakse da se potrošnja za cijelu zgradu očitava na jednom brojilu i dijeli prema broju stanara, novi je sustav pravedniji

Umjesto plaćanja potrošnje vode po broju članova kućanstva, svi stanari starih zgrada u kojima se na taj način obračunava potrošnja imaju novu mogućnost ugradnje zasebnog vodomjera.

Na taj će način vodu moći štedjeti te platiti samo onoliko koliko potroše, dok će njihovi susjedi koji ne ugrade svoj vodomjer i dalje dobivati račune prema broju članova kućanstva. I dok je donedavno za vlastiti vodomjer trebala suglasnost svih stanara, izmjenama pravilnika Vodovod je to ukinuo i olakšao postupak pa oni koji žele njihovu ugradnju ne trebaju ničiju suglasnost. Jedina veća zapreka je potrebna izmjena glavnog vodomjera u zgradi bez čega nije moguće ni ugraditi zasebne. Budući da u gradu treba zamijeniti oko 170 tisuća starih vodomjera modernijima koji imaju mogućnost očitavanja potrošnje daljinskim putem, za taj posao Vodovodu će trebati pet godina. Oni građani koji žele vodomjere ugraditi što prije mogu se javiti u Vodovod kako bi se zamjena napravila prije nego u zgradama gdje nema zainteresiranih.

– Kupio sam stan u starom neboderu ne razmišljajući o takvim problemima. Kada su počeli stizati računi za vodu veći od 400 kuna, što moja obitelj ne potroši, odlučio sam zatražiti poseban vodomjer – kazao je Davor Skeledžija, stanar nebodera u Čazmanskoj ulici. Napominje da je vodomjer tražio i prije, no da nije imao suglasnost svih stanara pa se veseli novom pravilniku. Cijena vodomjera je oko 1500 kuna po komadu, a broj im ovisi o broju cijevi kojima se voda doprema. Nakon tog zahvata u prošlost odlazi i očitanje brojila koje će se obavljati automatski.

>>Evo kako su si stanari Mamutice smanjili račune

Ključne riječi

Komentara 1

MD
mike.desculity
13:08 10.04.2014.

Ništa od ovog. Ja sam se borio godinu dana da mi uopće dođe vodoinstalater službeni da pogleda ugradnju i kad je došao ustvrdio je da su nam oni što su radili kupatilo razdvojili svaku pipu na svoj kanal tako da mi pro forma treba nabaviti 5 brojila za jedno kupatilo ili sve kopat iznova. Radije bi u šumu išao živjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije