PRIČA IZ(VAN) OKVIRA

Znate li što je kamišibaj? Dio japanske tradicije stiže u ovaj zagrebački muzej, pripremili su bogat program

Pixabay
09.10.2024.
u 12:50

Nedjelja od 16 sati rezervirana je, pak, za reviju kamišibaj priča, a stižu majstori iz Hrvatske, Slovenije i Belgije

Na Trgu Mažuranića, na broju 14, Etnografski će muzej postati domaćin trećeg po redu festivala Kamišibaj kazališta "Priče iz(van) okvira",a koji će se održati od 10. do 12. listopada. Kamišibaj je, inače, japanska tradicijska tehnika pripovijedanja uz pomoć slika, a priče ispripovijedane na ovaj način, kako kažu u EMZ-u, prava su poslastica i za uši i za oči.

I ove godine pripremili su tako bogat program: pričaonice i radionice za školske grupe, edukacija za pripovjedače kamišibaja te revija pripovijedanja za građanstvo u kojoj će sudjelovati više od 15 kamišibaj majstora i majstorica iz Hrvatske, Slovenije i Belgije. Posjetitelji festivala imat će priliku i razgledati izložbu Japanske fundacije "I love sushi".

Sutra od 10 sati na rasporedu je otvorenje festivala, i to u znaku izvornog japanskog kamišibaja. Nakon posjeta izložbi "I love sushi" školarci će moći saslušati narodne japanske priče poput "Dječak od tri centimetra" ili "Šeširi za kipove". U petak od 10 sati na repertoaru je poznata priča Ivane Brlić-Mažuranić Šegrt Hlapić, no u malo drugačijoj izvedbi - kamišibaj predstavu.

VEZANI ČLANCI:

Specijalistica dramske pedagogije Iva Nemec istog će dana, u petak od 11.30 sati, pričat će poznatu japansku narodnu priču "Tri čarolije". U priči susrećemo radoznala dječaka i mudrog učitelja koji će dječaku pokloniti tri čarolije, ali i životnu lekciju o slušanju savjeta starijih. Subotom od 11 do 14 sati svi posjetitelji moći će posjetiti stručnu edukaciju izrade kamišibaja namijenjenu umjetnicima, pedagozima i amaterima s predznanjem iz kamišibaj umjetnosti

Edukaciju će voditi Jelena Sitar i Igor Cvetko, stručnjaci kamišibaj umjetnosti te začetnici tog formata u Sloveniji. Oboje pedagozi i lutkari, 1997. godine osnovali su lutkarski laboratorij Lutke Zapik u Ljubljani. Pored lutkarskih predstava intenzivno se bave i kamišibaj stvaralaštvom, ali i istraživanjem, promocijom te edukacijom o toj drevnoj japanskoj umjetničkoj formi.

Nedjelja od 16 sati rezervirana je, pak, za reviju kamišibaj priča, a stižu majstori iz Hrvatske, Slovenije i Belgije: Igor Cvetko, Dolores Bujas, Tatjana Grabrijan, Breda i Darko Kočevar, Blaženka Mavrić Vadlja, Mladen Medak Gaga, Iva Nemec, Maruša Paušnik, Srebrenka Peregrin, Petra Rajh, Jelena Sitar, Jadranka Skelin, Maja Trupčević i Inge Umans.

Cijena kotizacije za stručni trening "Kako koristiti vrijeme u kamišibaj izvedbi" iznosi 30 eura, a sudjelovanje se prijavljuje na udrugakozlici@gmail.com. Za sudjelovanje u ostalim programima naplaćuje se redovna ulaznica u muzej.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije