DONACIJA AMERIČKOG PODUZETNIKA

Znate li što je zajedničko Las Vegasu i zagrebačkoj katedrali? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Zagreb: Radovi na obnovi katedrale
Josip Mikacic/PIXSELL
07.10.2024.
u 14:04

Predmet je izazvao podijeljena mišljenja vjernike, a neki su ga nazivali i kičem

U sklopu višegodišnje obnove zagrebačka je katedrala je 2001. godine dobila i novu rasvjetu. Tri velika pozlaćena lustera smještena su na strop katedrale, a njihovo postavljanje vjerojatno ne bi pobudilo toliko zanimanje da nisu došli iz - Las Vegasa.

Naime, u veljači 2001. godine  Nadbiskupskom duhovnom stolu stigao je faksirani dopis u kojem je iseljenik Stefan Stankić ponudio kao dar zagrebačkoj katedrali tri velika lustera iz kockarnice u kojoj je radio. Michael Gaugham, vlasnik kockarnice "Gold Coast" u Las Vegasu, namjeravao je stare svijećnjake zamijeniti novima, a Stankić ga je nagovorio da skinute lustere daruje Nadbiskupskom duhovonom stolu. Tako je novo osvjetljenje za katedralu u Zagreb stiglo u studenom 2001, a postavljeno je u prosincu iste godine. Kako su mišljenja o novim lusterima bila podijeljena, a nije se mogao pronaći dovoljno velik prostor za ogledno montiranje, odlučeno je da se oni privremeno stave na strop zagrebačke katedrale.

Brojni vjernici nisu bili zadovoljni podrijetlom lustera, te su tvrdili da im nije mjesto u katedrali, kao i da simboliziraju kič. Unatoč kritikama, Kaptol ih nije mijenjao već je uložio novac u brojne radove na obnovi crkve. Više od 20 godina nakon zagrebačka katedrala je opet u obnovi zbog štete nastale u potresu. Kraj obnove i prve svete misu u katedrali vjernici željno iščekuju. 

VEZANI ČLANCI:
 
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
15:02 07.10.2024.

Znamo, lusteri u glavnom brodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije