Jeste li upoznati s pravilom '5 sekundi'? Naime, ono nas uvjerava kako je hrana koja padne na pod sigurna za pojesti ako je s tog poda pokupite za najviše 5 sekundi.
Većina nas ovog se pravila drži, ne zbog znanstveno utemeljenih higijenskih činjenica, već zbog jednostavnog optimizma (nećemo valjda baciti taj slastan odrezak samo zato što nam je pao iz tanjura?)
Novim istraživanjem, piše Metro, znanstvenici su otišli korak dalje i potvrdili sve naše sumnje.
Stručnjak za bakterije i grinje, profesor Anthony Hilton sa sveučilišta u Astonu, kazao je kako je nemoguće da hrana pokupi loše bakterije nakon samo par sekundi provedenih na podu.
Dobar test je vidjeti je li hrana naočigled prljava, a ako nije, tvrdi Hilton - pa pojedite ju!
Ipak, valja biti oprezan - nisu sve površine na koje padne hrana jednako čiste, pa time i jednako bezopasne.
Primjerice, tepisi često sadrže više grinja i bakterija koje mogu doći u kontakt s hranom.
>> Lagali su nam. Sve što znamo o higijeni pogrešno je!
>> Dignemo li hranu s poda u roku od pet sekundi, možemo je pojesti? Evo odgovora