statistika PUZ-a

Krađa manje, ali jer se računaju bicikli od 2000 kn

Bicikl
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
21.06.2015.
u 09:00

Policija apelira na građane da ne kupuju bicikle od neovlaštenih osoba ili da barem zatraže račun.

Sve veći broj biciklista u Zagrebu, osim o sigurnosti u prometu, brigu stalno vode i o zaštiti vozila od krađa – kojih je sve više. Primjer je i nedavna krađa bicikla naše čitateljice s Trešnjevke kojoj je prvo ukraden kotač, a zatim i svi ostali dijelovi, osim okvira, koji je ostao privezan za stup.

Iako policijska statistika pokazuje pozitivne trendove, odnosno pad broja krađa, Sindikat biciklista tvrdi kako je realnost drugačija. Naime, prema prošlogodišnjim brojkama PUZ-a, od siječnja do svibnja ukradeno je 135 bicikala, a u istom razdoblju ove godine nestalo ih je 94. Ipak, Vladimir Halgota, dopredsjednik Sindikata biciklista kaže kako je samo riječ o promjeni definicije.

– Prije se pod krađom vodilo svako otuđenje bicikla vrednijeg od 1000 kuna, a sada je taj prag podignut na 2000 kuna pa ispada da ima manje krađa – objasnio je Halgota te napomenuo kako se u posljednjih nekoliko godina ipak uvelike poboljšala suradnja sa zagrebačkom policijom. Tako je ove godine riješeno 47 krađa, odnosno 50 posto njih. No, to ne znači da je svaki put bicikl pronađen, nego samo da je dokazano da je ukraden, preprodan, rastavljen ili odbačen.

Kako bi se smanjio broj krađa, iz policije apeliraju na građane da ne kupuju bicikle od neovlaštenih osoba ili da barem zatraže račun na uvid kako ne bi poticali krađu. Iz Sindikata biciklista napominju pak kako bi svatko tko prodaje bicikl trebao biti solidaran i objaviti serijski broj bicikla koji prodaje preko oglasnika kako bi se vidjelo da nije ukraden. Također, nadaju se skoroj objavi registra ukradenih bicikala, što se već dulje, kako kažu, najavljuje iz policije.

Komentara 5

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
11:34 21.06.2015.

Baš ;( Ali nije kriva policija nego Prekršajni zakon. Tamo je propisan taj iznos od 2.000 kn

Avatar nijeminišta
nijeminišta
09:47 21.06.2015.

da bi policija bila još "uspješnija" treba povisiti taj prag na 5.000 kn - onda će se godišnje krasti samo par bicikala... i eto prave divote od "sigurnosti"...

DU
Deleted user
16:09 21.06.2015.

Ah, što i da uhvate lopova? Kazne su male, te to njemu(lopovu), jako malo znači...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije