105 obljetnica hitne pomoći

Timovi Hitne godišnje imaju 85 tisuća intervencija

12.07.2011., Hitna pomoc, Heinzelova, Zagreb - Ekipa 2 Hitne pomoci: dr. Jadranka Kolas, tehnicar Dalibor Beric i vozac Miroslav Kudrna na intervenciji u Miramarskoj ulici gdje su se sudarili biciklist i automobil Peugeot 207. Biciklist je udario glavom u
15.10.2014.
u 10:00

Na poziv prvog stupnja liječnički timovi stižu u prosjeku za osam minuta, u Londonu je prosječno vrijeme čekanja 15 minuta

Ekipa Hitne stigla je na poziv majke čiji se sin pokušao ubiti. Kad su liječnik i tehničar ušli u sobu, mladić je krvav nasrnuo na njih nožem. Uspjeli su pobjeći. Majka mu je nekako uzela nož iz ruke i pozvala ih da se vrate u sobu, a kad su oni ponovno ušli, mladić se opet obrušio na njih s krhotinom razbijene čaše. Napad je riješila policija koja je ubrzo stigla, a mladić je potom prevezen u bolnicu.

Jedna je to u nizu svakodnevnih intervencija Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, koji sutra obilježava 105 godina rada.

Četrnaest liječničkih timova T1 radi danju, deset noću.

Tim T1 radi u sastavu liječnik, medicinski tehničar i vozač. Osim tima T1 novina u djelatnosti hitne medicine od ove je godine i tim T2 koji čine dva medicinska tehničara, jedan je prvostupnik, a drugi upravlja sanitetskim vozilom. Osim hitne medicine Zavod pruža i uslugu sanitetskog prijevoza sa 41 timom.

Iz reprezentativne zgrade u Heinzelovoj 88 te još šest ispostava po gradu – Maksimirska, Gajnice, Sesvete, Jarun, Siget i Centar – na poziv prvog stupnja liječnički timovi stižu u prosjeku za osam minuta. Primjerice, u Londonu je prosječno vrijeme čekanja na prvi stupanj 15 minuta.

– To je unutar svjetskog prosjeka, no vrlo često bude i koju minutu kraće. Disponent u svakom trenutku za svako vozilo putem GPS-a ima podatak gdje se ono nalazi, kojom brzinom se kreće, je li pun ili prazan, ide li na intervenciju ili se vraća u bazu. Odredi vozilo koje je spremno i kaže vozaču, primjerice: "Ne ideš u Vinogradsku, skreći desno, imaš prvi stupanj" – objašnjava doc. prim. dr. sc. Dubravko Huljev, ravnatelj zagrebačke Hitne, dok obilazimo prijavno-dojavni centar u kojem tijekom 24 sata radi sedam ljudi.

Istodobno stiže poziv: "Muškarac se onesvijestio u šoping-centru". Disponent usmjerava vozilo u zapadni dio grada.

Stupanj hitnosti određuje liječnik koji prima pozive u prijavno-dojavnom centru na telefonu 194. Prvi stupanj, u slučaju da je unesrećena osoba vitalno ugrožena, tj. ako je prestala disati, u nesvijesti je ili ima očit srčani zastoj, ima apsolutni prioritet i Hitna tada juri pod tzv. rotirkama i sirenom. Dnevno hitna primi u prosjeku 1200 poziva, naravno da se na sve odgovara, bilo savjetom ili upućivanjem tima.

Godišnje zagrebačka hitna obavi 85.000 liječničkih intervencija i 121.000 sanitetskih prijevoza. S ponosom ističe da je Zavod nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Zdravstvenog veleučilišta Zagreb. Zavod je sa 432 zaposlena djelatnika najveća takva ustanova u Republici Hrvatskoj.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije