Država vraća novac Gradu

Za škole, zdravstvo, socijalu... još 400 milijuna

Slavko Kojic, procelnik za financije
19.12.2015.
u 15:00

Trgovački sud presudio je da država mora vratiti nezakonito uplaćeni novac, a početnih 205 milijuna kuna povećale su kamate

Gradski proračun bit će "deblji" za više od 400 milijuna kuna koje je država, odnosno Ministarstvo financija dužno vratiti Gradu Zagrebu, a što je presudio Trgovački sud u Zagrebu. Riječ je o prvostupanjskoj presudi prema kojoj država Gradu mora vratiti 205,6 milijuna kuna uvećanih za kamate te platiti sudske troškove od 635 tisuća kuna.

Presuda, iako još uvijek nepravomoćna, dodatni je vjetar u leđa pročelniku za financije Slavku Kojiću koji je prije četiri mjeseca dobio i presudu Visokog upravnog suda prema kojoj nije dužan uplatiti 337 milijuna kuna koje ga traži država.

Grad je 2008., 2009., 2010. i 2011., na traženje Ministarstva financija, uplatio 205,9 milijuna kuna ne znajući da jedinice lokalne samouprave koje imaju više novca od minimalnog standarda ne moraju "višak" uplaćivati u takozvani Fond za izravnavanje iz kojeg se novac daje manje razvijenim općinama i gradovima. Minimalan standard služi za financiranje osnovnih i srednjih škola, socijale, zdravstva i vatrogasaca te će ga za to potrošiti i Grad kad dobije novac za račun.

– Vratit ćemo sredstva kamo pripadaju. U sadašnjem prijedlogu proračuna nismo ih uvrstili jer Ministarstvo ima pravo žalbe. No, predlažem da odmah sjednemo i dogovorimo modalitete isplate jer je stvar jasna i potvrđena na dva suda pa prolongiranje samo povećava kamate državi – smatra Kojić koji će novac, postane li presuda pravomoćna, dodati rebalansom proračuna.

– Lako ćemo to riješiti, problem je kad novca nema. Novac ćemo uložiti u područja za koja je namijenjen – kazao je gradski financijski pročelnik koji trenutačno priprema završnu verziju proračuna za 2016.

Proračun će, kazao je, amandmanima biti dosta promijenjen u odnosu na prijedlog iz prvog čitanja. Cilj im je, jer ne žele prijevremene izbore u Zagrebu, da proračun bude izglasan te su uvažili dosta prigovora i prijedloga gradskih zastupnika.*

Komentara 7

ZA
zambezi
16:39 19.12.2015.

Saad imaaaa za sljemensku žičaru!!

GE
geler203
21:05 20.12.2015.

"Lako ćemo to riješiti", rodjaci već čekaju u niskom startu da započnu preplaćene poslove.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
08:29 21.12.2015.

Rodjo party.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije