Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skalini od Jezuita

Počinje obnova dubrovačkih stepenica iz "Igre prijestolja"

HBO
29.02.2024.
u 11:35

Zavod za obnovu Dubrovnika pokrenuo je javnu nabavu za izvođenje radova vrijednu 160 tisuća eura

Zavod za obnovu Dubrovnika pokrenuo je javnu nabavu za izvođenje radova sanacije skalina od Jezuita. Dio je to Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2024. godinu, procijenjena vrijednost nabave iznosi 160.000 eura, a sama obnova stepenica koje vode do Boškovićeve poljane i Crkve svetog Ignacija trebala bi početi sredinom ožujka i trajati oko tri mjeseca.

Skalini od Jezuita prekrasan su primjer barokne arhitekture koje je u prvoj polovici 18. stoljeća projektirao arhitekt Pietro Passalacqua kako bi se povezao "donji" i "gornji" dio stare dubrovačke jezgre. Ti su skalini, kao i Boškovićeva poljana na njihovu vrhu, tijekom godina bili pozornica brojnim predstavama s Dubrovačkih ljetnih igara, među kojima i Shakespeareovu "Romeu i Juliji".

Međutim, u posljednje su vrijeme postali nezaobilazno mjesto za sve turiste koji stižu u Grad, i to ne samo kako bi na njima predahnuli od gužve i vrućine. Naime, skalini od Jezuita igrali su važnu ulogu u TV seriji "Igra prijestolja", a koja se velikim dijelom snimala u Dubrovniku. Upravo su oni bili poprište neslavnog "walk of shame" ili "hoda srama" koji je kraljica Cersei (Lena Heady) morala proći gola na svom putu ka iskupljenju. No turisti koji će u prvoj polovici sezone ove godine u Dubrovnik pristići kako bi radosno vikali "sram, sram" spuštajući se niza te skaline, a zatim uživali i u tematskim koktelima i jelima poput "wok of shamea" u obližnjim restoranima, na to će ipak morati pričekati do lipnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije