Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak velikog znanstvenika

Umro povjesničar umjetnosti i akademik Radoslav Tomić

Jurica Galoic/PIXSELL
18.03.2024.
u 15:41

Hrvatski povjesničar umjetnosti akademik Radoslav Tomić, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) umro je u nedjelju u Splitu u 68. godini u Splitu, priopćio je u ponedjeljak HAZU.

Radoslav Tomić rodio se 1957. godine u Splitu. Diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1982., magistrirao 1988. godine s temom Poljica ‒ prostor i spomenici, a doktorirao 1994. s temom Barokno kiparstvo u mramoru na području Dalmacije. 

Akademik Tomić usavršavao se u Italiji, Njemačkoj i Austriji. Radio je kao kustos u Muzeju grada Splita od 1983. do 1986., od 1986. do 1998. radio je u tadašnjem Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture kao konzervator savjetnik. U Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu bio je zaposlen od 1998. godine. Predavao je Umjetnost baroka na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, gdje je izabran u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju. Predavao je i na sveučilištima u Zagrebu i Splitu. Od 2023. bio je voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu.

Bio je autor ili koautor brojnih knjiga, među kojima se izdvajaju: Barokni oltar i skulptura u Dalmaciji, Trogirska slikarska baština, Splitska slikarska baština, Slikar Giovanni Battista Augusti Pitteri u Dalmaciji, Umjetnička baština Zadarske nadbiskupije – Slikarstvo te mnogih izložbi, među ostalim i izložbi 1000 godina hrvatske skulpture. 

Sudjelovao u uređenju Zbirke crkvene umjetnosti župne crkve u Omišu, Sutivanu na Braču, Splitu i Muzeja crkvene umjetnosti u Kotoru.

Izraze sućuti u povodu smrti akademika Radoslava Tomića uputila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Znanstveno djelovanje Radoslava Tomića obilježilo je gotovo pola stoljeća znanstvenog područja povijesti umjetnosti, podsjetila je ministrica i dodala kako je Tomić, Splićanin rodom, obiteljski vezan za Poljica i Omiš, hrvatsku umjetničku baštinu od Kotora do Kvarnera vrednovao kao konzervator, kustos, znanstveni istraživač, autor brojnih publikacija i znanstvenih radova. 

Prostor Mediterana, naglasila je, bio je njegova identitetska odrednica prema kojoj je usmjerio svoj znanstveni interes, bio je njegovo ishodište i njegov put.

Ocijenila je kako je svojom golemom energijom i strašću obrađivao najvažnija djela umjetničke baštine, jednako kao i dragocjene privatne zbirke koje je otkrivao javnosti, a umjetničko djelo uvijek postavljao u središte svog istraživanja.

Njegovo djelovanje, često pionirskog karaktera i s različitih pozicija, znatno je doprinijelo vrednovanju povijesti umjetnosti kao discipline, napomenula je i dodala kako je sudjelovao u izradbi konzervatorskih smjernica u okviru urbanističkih planova te uređivao muzejske zbirke, radio na katalogu-inventaru slikarskih zbirki i uređenju zbirki u samostanima i crkvama kao što su na Poljudu i Visovcu.

Također je, ističe ministrica, registrirao crkve i kuće spomeničkoga karaktera, identificirao i atribuirao brojna slikarska i kiparska djela nastala od 15. do 19. stoljeća, razdoblja kojim se primarno bavio. Prenoseći svoje znanje, naglasila je, naraštajima studenata Sveučilišta u Zadru, u nastavničko znanje unio uz golemu erudiciju, emociju i strast prema hrvatskoj baštini. 

Radoslav Tomić zadužio je hrvatsku kulturu i obogatio naše spoznaje o umjetničkoj i društvenoj povijesti Dalmacije, Istre, Primorja i Boke Kotorske i razvio svijest o vrijednosti hrvatske umjetničke baštine nastale kroz stoljeća dodira s najznačajnijim umjetničkim pravcima, za što ćemo mu ostati trajno zahvalni, istaknula je ministrica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije