Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JURE IVANKOVIĆ

Tko je novi trener Hajduka? Njegovo ime zavređuje pozornost, a posebno ga je hvalio i Jakirović

storyeditor/2024-04-10/PXL_160122_91509025.jpg
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/4
11.04.2024.
u 07:00

Novi trener Hajduka većinu je igračke i trenerske karijere proveo u Širokom Brijegu, a angažman na Poljudu tek mu je drugi posao glavnog trenera

U jeku velikih poteza u Hajduku kojima su smijenjeni predsjednik Lukša Jakobušić i trener prve momčadi Mislav Karoglan, pa i reakcija Splićana i ljubitelja Hajduka na te poteze, imenovanje novog trenera Jure Ivankovića nekako je ostalo u drugom planu. Naravno, očekivanje Hajdukova puka je, uzevši u obzir ne baš veliko Ivankovićevo iskustvo, da je to privremeno rješenje do kraja sezone 2023./2024., koja je ionako smatrana u potpunosti izgubljenom budući da su bijeli ostali bez trofeja u Kupu te da su praktično zacementirani na treće mjesto prvenstvene ljestvice.

Učio od Sedloskog

Međutim, ipak je riječ o čovjeku koji zavrjeđuje pozornost jer je, bez obzira na trenutačnu situaciju, velik poticaj za gotovo bilo kojeg trenera s ovih prostora u bilo kojim okolnostima dobiti priliku na klupi Hajduka, a pogotovo za jednog 38-godišnjaka čija je trenerska karijera na samim počecima.

Ivanković je gotovo cijelu igračku karijeru proveo u svojem rodnom kraju igrajući za Široki Brijeg, uz dvije manje epizode u Posušju i Imotskom. Igrao je na poziciji ofenzivnog veznjaka i upisao više od 200 nastupa u Premijer ligi BiH te više od 250 nastupa za Široki Brijeg u svim natjecanjima. U njihovu je dresu osvojio Kup BiH u sezoni 2016./2017., a 2010. godine upisao je i nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u vrijeme izbornika Safeta Sušića. Vrlo brzo nakon završetka igračke karijere počeo je i s trenerskom, ostavši u svojem Širokom.

– Kad sam prestao s igračkom karijerom, bilo mi je teško prebaciti se s druge strane linije i razmišljati na drukčiji način. Imao sam tu sreću da sam prvo počeo kao pomoćnik i radio s odličnim i iskusnim trenerima jer obujam posla pomoćnika puno je manji od obujma posla glavnog trenera i ne bi imalo smisla odmah početi s tim. Kad sam dobio priliku biti glavni trener, već sam naučio dosta toga, ali isto tako ima još i puno više toga što valja naučiti – kazao je Ivanković za tamošnji Jabuka TV, a potom opisao i s čime se suočavao kad je u ljeto 2021. postao glavni trener prve momčadi Širokog Brijega nakon što je bio pomoćnik Borisa Pavića, Goce Sedloskog, Denisa Ćorića i Tonija Karačića, zbog kojeg je i odlučio uploviti u profesionalnu igračku, pa potom i trenersku karijeru:

– S vremenom naučiš da je sve to dio posla i da ima dosta nepredviđenih situacija. Naučiš kontrolirati se i smireno reagirati na sve to jer bude dosta situacija u kojima kuha u tebi, a moraš biti smiren. Ne osjećam velik pritisak jer znam da je ispred mene još puno napredovanja.

Dok je bio trener Zrinjskog iz Mostara, s kojim je osvojio naslov BiH prvaka, sadašnji trener Dinama Sergej Jakirović imao je samo riječi hvale za Ivankovića. U podcastu Tribina istaknuo ga je kao mladog trenera koji mu se najviše sviđa u Bosni i Hercegovini.

– Sviđa mi se kako o nogometu razmišlja i kako to implementira Jure Ivanković, mislim da radi jako dobar posao – rekao je 2022. godine Jakirović, a na te komplimente odgovorio je Ivanković:

– Gode mi pohvale, pogotovo kad su to treneri s rezultatima i renomeom poput Jakirovića. S njim se osobno ne poznajem toliko dobro, razgovarali smo u nekoliko navrata. U Zrinjskom je napravio puno toga dobrog za BiH nogomet i postavio letvicu za sve trenere u ligi.

storyeditor/2024-04-10/PXL_160122_91509025.jpg
1/10

Iako je Ivanković kao trener iznimno hvaljen u bosanskohercegovačkim krugovima te je prvi koji je u Širokom Brijegu implementirao neke nove stvari poput posvećivanju detaljnoj videoanalizi, nakon završetka svojeg mandata na proljeće 2022. ostavio je Široki na sedmom mjestu, debelo ispod očekivanja za momčad koja se gotovo svake sezone plasira u kvalifikacije za europska natjecanja.

Zasad čujemo lijepe stvari

Nakon tog angažmana Ivanković je vodio juniore Širokog, s kojima je bio četvrti u juniorskoj Premier ligi, a potom je u razmjeni trenera došao u Hajduk, dok je Marijan Budimir otišao u suprotnom smjeru. Prvotno je vodio kadete, da bi u listopadu došao u stožer seniora kao pomoćnik Karoglanu, a sad je dobio svoju tek drugu priliku u karijeri voditi momčad kao glavni trener. Iz krugova unutar Hajduka zasad o njemu čujemo vrlo lijepe stvari, a što će učiniti u ovako melankoličnom, pa čak i depresivnom stanju u Hajduku, bit će vrlo zanimljivo promotriti.

Ključne riječi

Komentara 11

KU
Kujttim
07:27 11.04.2024.

Trener je potpuno nebitan u Hajduku. Sve dok igrači budu pozivani na isteku prvog poluvremena pod sjevernu tribinu, a morati će ići jer će im inače Torcida na poluvremenu ući u svlačionicu, do tada je trener potpuno nebitan. Hajduk će morati napraviti visoku i neprobojnu ogradu na sjevernoj tribini Poljuda, morati će napraviti kavez jer je Torcida prijetnja. Čeferin je jučer poslao jasnu poruku i sigurno neće dopustiti da se utakmice pod okriljem UEFA-e igraju u ovakvim okolnostima. I Dinamo ima sličan problem.

KU
Kujttim
07:22 11.04.2024.

U Hajduku, a tako je već 113 godina, klub se vodi po brijačnicama i kafanama. Kao što je Meštar iz Vlog mista držao predavanja inženjeru Duji, na isti način danas navijači drže predavanja trenerima i igračima. U seriji Velo misto vjerno je oslikan mentalitet grada, i to je odlično. Problem je nastao krajem 80-tih i naročito početkom 90-tih prošlog ovog stoljeća kada se drastično povećao broj narkomana Splitu. Danas su droge toliko dostupne, alkohol isto, ti ljudi su kao djeca prošli barem 6 mjeseci treninga u tae kwon do klubovima, znaju jako i brzo udariti i rukom i nogom, izvrsno su organizirani, a droga i alkohol im poremeti razum. Mrze, nesretni su i frustrirani. Tako da trener nije problem, a ni igrači, nego način na koji navijači komuniciraju s klubom. Taj način "komunikacije" je - ja te tučem jer te volim.

22
224
08:35 11.04.2024.

Mislim da Hajduk srlja iz greške u grešku. Nisam navijač Hajduka ali sam čovjek koji voli svaki hrvatski klub i stvarno mi je žao što su im napravili. Iskreno mislim da je Hajduk institucija i da kao takav treba angažirati trenera s karizmom i iskustvom. Uza svo poštovanje gospodina Ivankovića ali (zbog neiskustva i razvojnog puta) njegovo dovođenje je ni manje ni više nego ismijavanje institucije kao što je i što bi trebao biti, Hajduk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije