Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STVARNO BRZO

Što je gigabitni internet i isplati li se u kućanstvu?

gigabitni internet
Foto: Shutterstock
1/4
19.03.2024.
u 09:37

Gigabitni internet: revolucija u našim domovima ili višak brzine koji ne možemo iskoristiti?

U posljednjih nekoliko godina, rasprave o brzini internetskog pristupa postale su sve učestalije, a termin "gigabitni internet" često se pojavljuje kao obećanje vrhunske povezanosti. Međutim, je li gigabitni internet zaista neophodan za kućanstva ili su možda više pogodni za poslovne korisnike?

Što je uopće gigabitni internet?
Gigabitni internet se odnosi na internet brzine od najmanje 1 gigabita po sekundi (1 Gbps). Digitalna informacija se mjeri u bitovima, a megabit je 1.000.000 bitova. Brzina interneta mjeri se u bitovima u sekundi ili, danas češće, u megabitima u sekundi. Gigabit predstavlja 1000 megabita, a to je znatno brže od zastarjelih veza poput DSL-a. Gigabitni internet omogućuje korisnicima brži pristup web stranicama, streaming video sadržaja visoke definicije (rezolucije), online igrama i drugim online aktivnostima.

Aplikacije koje se temelje na videu zahtjevaju veće brzine interneta za nesmetan rad, pogotovo ako se radi o 4K sadržaju
Foto: Shutterstock

Prednosti gigabitnog interneta:
Brzina: Jedna od najvećih prednosti gigabitnog interneta je brzina. Korisnici mogu preuzimati velike datoteke u par sekundi i streamati 4K i 8K video sadržaj uz minimalno kašnjenje koje se mjeri u svega par milisekundi. Više uređaja: Gigabitni internet je pogodan za kućanstva s više uređaja koji istovremeno koriste internet. Primjerice više mobitela, pametnih televizora, tableta, kamera za nadzor i ostali uređaji koji koriste internetsku vezu bez problema će downloadati i uploadati podatke u isto vrijeme tako da se izbjegavaju usporavanja mreže kada više osoba i uređaja koristi internet istovremeno.

Postoji li razlika između gigabitnog interneta preko optičkog vlakna i preko kabela?
Postoje samo dvije vrste internet veza koje mogu pružiti gigabitne brzine interneta: optičko vlakno i kabel. Jedna i druga trenutačno pružaju jednako korisničko iskustvo odnosno gigabitne brzine i minimalno kašnjenje. Druge vrste kućnog interneta poput DSL-a preko bakrenih parica ili satelita neće ni približno dosegnuti brzine i stabilnost kao Internet preko kabela ili optike. .

Sa sve više uređaja koji se istovremeno povezuju na istu mrežu, brz, stabilan i pouzdan internet omogućuje nesmetano surfanje za sve ukućane.
Foto: Shutterstock

Isplati li se gigabitni internet za kućanstva?
Isplativost gigabitnog interneta za kućanstva ovisi o individualnim potrebama, ali treba gledati i u budućnost. Ako kućanstvo redovito koristi velike količine podataka, ima više uređaja koji istovremeno koriste internet ili se bavi zahtjevnim online aktivnostima poput video produkcije, igara ili simultanog rada od kuće više osoba, tada će gigabitni internet riješiti puno problema. Čak i za ona kućanstva koji su do sada imali nekakve standardne pakete brzine, gigabitni internet će uskoro postati potreba zbog sve veće količine sadržaja koju preuzimamo s interneta. Ako nemate gigabitni internet, za usporedbu brzine možete probati downloadati datoteku od 5 GB i vidjeti koliko vam vremenski treba. Uz gigabitni internet, trebat će vam nešto više od 20 sekundi. Čak i ako vam trenutačno ne treba tolika brzina, lako je naviknuti se na ovakav luksuz.

U svakom slučaju, ako se svakodnevno koristite internetom, imate više članova u obitelji, pametne kućne uređaje (ili ih planirate imati) i uživate u online filmovima, 100 Mbps postaje donja granica za normalno uživanje u ovim sadržajima. Ubacite u ovo još 2 pametna telefona koji su “stalno na YouTubeu, Tik Toku i video pozivima” i vrlo brzo dolazite do većih potreba za brzinama. S novim tehnologijama, boljim kamerama i zaslonima te općenito sve većim brojem korisnika širokopojasnog interneta, stabilni gigabitni internet postat će standardno rješenje za ugodno surfanje i uživanje u medijskim sadržajima.

Foto: Shutterstock

Također je važno napomenuti da paket brzog interneta ne jamči brzi internet. Zagušenje mreže, loš položaj usmjerivača, smetnje iz obližnjih mreža i drugi čimbenici mogu usporiti konačnu vezu. Opensignal globalni je lider u neovisnim mjerenjima i analizi mrežnog iskustva i tržišnih performansi konvergentnih, mobilnih i fiksnih operatora. A1 fiksna mreža najbolja je u Hrvatskoj u četiri ključna pokazatelja korisničkog iskustva. To su pouzdanost odnosno stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka. A1 internet paketi omogućuju najbolju WiFi pokrivenost u svakom kutku doma uz premium router i mash uređaje i brzine 2 Gbit/s koje će transformirati iskustvo surfanja.

Gigabitni internet nudi impresivne brzine i brojne prednosti, bez obzira jeste li privatni ili poslovni korisnik. Bilo da cijeli dan razgovarate preko Zooma ili imate par teenagera koji igraju Minecraft i uploadaju videe na svoje društvene mreže, gigabitna internetska veza može vam pomoći da ostanete bolje povezani.

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije