Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMAO NAPADE

Stručnjak o muškarcu optuženom za terorizam: 'Usamljene vukove najteže je otkriti'

Zagreb: Ante Letica, član Uprave instituta za istraživanje hibridnih sukoba
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/3
21.11.2022.
u 21:29

Stručnjak Ante Letica iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba smatra kako je ova situacija jako opasna

Protiv muškarca (53) podignuta je optužnica zbog planiranja likvidacije hrvatskih političara. Nekoliko puta je bio uhićivan zbog razbojništva, a kod njega je pronađeno više vrsta različitog oružja, noževa i ručnih bombi.

Slučaj je komentirao i premijer Plenković koji je kazao kako ima više takvih slučajeva.

- Neki su identificirani, neki nisu. Imate dva puta za to. Možete pričati o vukovima samotnjacima ili možete pričati o skupinama. Rijetko je da su to samotnjaci - kazao je.

Stručnjak Ante Letica iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba smatra kako je ova situacija jako opasna. 

- To pokazuje da se ozbiljno pripremao za izvršenje kaznenih djela. Službama koje brinu o sigurnosti naših najviših predstavnika treba biti alarm da još bolje rade svoj posao - komentirao je za Dnevnik Nove TV.

Letica se i osvrnuo na pitanje koliko su pojedinci zapravo opasni.

- Ako je to ovo što DORH kaže, onda se radi o usamljenom vuku. To su osobe koje se najteže otkrivaju. Nemaju organizaciju ni strukturu. Njih je vrlo teško pratiti i dokumentirati njihovu djelatnost te ih na kraju procesuirati - upozorio je.

Inače, doznaje se kako je 53-godišnjak bio pristaša jedne organizacije koja se zalaže za nedemokratske načine svrgavanja vlasti.

- Nadam se da SOA prati ovakve strukture i da prema njima zakonski postupa - kazao je Letica.

>> VIDEO U tri mjeseca očinski dopust koristilo gotovo šest tisuća muškaraca

Komentara 2

BE
Berri
22:00 21.11.2022.

Nije taj lik nikakav vuk samotnjak, već je osoba koja ima ozbiljne probleme koji spadaju u domenu forenzičke psihijatrije. Nitko me neće uvjeriti da već nije bio u zatvoru i da nema kriminalnu povijest koja se veže uz oružje. Pa nismo mi Amerika, nas ima 3,8 milijuna, nije ovaj do 53. godine bio nepoznat susjedima, policiji, psihijatrima. Ako je do sada bio nepoznat, onda se stvarno dobro skrivao!

BE
Berri
21:55 21.11.2022.

Taj muškarac od 53 godine nije nepoznat ni policiji, ni sudstvu, ni tajnim službama. Ima podeblji dosje, imao je i sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja, ali je očito da psihijatrija nije svemoguća ili se s takvim premalo radilo? Ključna stvar kod ovakvih je liječenje i stalni nadzor. Nadzor da bi znali gdje je i što sprema, a psihijatrijsko liječenje jer onda isto postoji uvid u njegove luđačke ideje. Jedino što nema poveznice između forenzičke psihijatrije i tajne policije, zato se i događa ovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije