Novo u Hrvatskoj

Kinez sa švedskim pedigreom: plug-in hibridni Lynk & Co 01 na struju može do 75 km

Foto: Mladen Milčić
Foto: Mladen Milčić
04.06.2024.
u 08:02
Kompaktni SUV s 261 konjskom snagom i premium opremom nastao je u suradnji Geelyja i Volva. Trenutačno se može kupiti za 46.990 eura, samo u najraskošnijoj izvedbi
Pogledaj originalni članak

Još jedna kineska marka stigla je na naše tržište - Lynk & Co, a zasad će nuditi kompakni SUV model 01 u plug-in hibridnom izdanju. Lynk & Co je marka pod okriljem kineskog Geelyja, pod kojim između ostalih spadaju i Geely, Volvo, Lotus, Polestar... U Europi su dosad bili prisutni u samo sedam država Zapadne Europe, a sada se šire i na jugoistok, gdje će ih zastupati SEEAG grupa, koja je u Hrvatskoj zastupnik Volva, Kije i Geelyja. Lynk & Co je osnovan 2016., sjedište tvrtke je u švedskom Gothenburgu gdje je dizajnerski centar, a automobili se proizvode u Kini.Model 01 razvijen u suradnji Geelyja i Volva, na platformi Volva XC40. Dimenzijama se, dužinom od 254 cm i međuosovinskim razmakom od 273 cm, smješta u sam vrh C SUV klasu, a materijalima i opremom blizu premium segmenta. U Hrvatskoj će se moći kupiti u samo jednoj verziji, bogato opremljenoj s plug-in hibridnim pogonom.
 


Riječ je o istom hibridnom sklopu kakav koristi i Volvo XC40, kombinaciji trocilindričnog 1,5-litrenog turbobenzinca i elektromotora s kombiniranom snagom od 261 KS, a prijenos snage na prednje kotače vrši 7-stupanjski DCT automatik. Litij-ionska baterija je kapaciteta 14,1 kWh, što je dovoljno za WLTP domet na struju od 75 km. Deklarirana kombinirana potrošnja je 1,0 l/100 km (WLTP, uz punu bateriju), od 0 do 100 km/h dolazi za 8,0 sekundi, a maksimalna brzina je 210 km/h. Dizajn vanjštine i unutrašnjosti vozila je atraktivan, a materijali se čine vrlo kvalitetni. Primjerice, dolazi uz 20-inčne alu naplatke i panoramski krov, a u interijeru je 12,3-inčna digitalna instrumentna ploča i 12,7-inčni središnji zaslon osjetljiv na dodir, on-board kamera i kamera za snimanje unutrašnjosti vozila s kojom se mogu snimati selfiji.

ZEEKR stiže u Europu

VIDEO 'Kineski Porsche' u Europi sije strah: Ovaj sudar izgleda brutalno, pogledajte kako je prošao vozač

ZEEKR 001 prvi je model te marke kojeg je Euro NCAP testirao. Europski premium proizvođači ovog se velikog hatchbacka pribojavaju zbog kvalitete izrade, napredne tehnologije, dizajna i cijene. Neki ga po osobinama uspoređuju s Porscheovom Panamerom, od koje je bitno jeftiniji. ZEEKR 001 za Europu je najavljen po cijeni od 59.900 eura, a za taj se iznos u Njemačkoj već može i naručiti.


 


 

Softver je uz 64 GB internog hard diska stalno povezan s internetom, a nudi se i bežično punjenje mobitela te bežična povezivost s Apple Car play i Android Auto sustavom. Model 01 nudi i digitalni ključ koji se može dijeliti preko pametnog telefona drugim korisnicima vozila, a vlasnik preko aplikacije Lynk & Co može kontrolirati što se događa u vozilu. Dakako, standardna je i vrhunska sigurnosna oprema, a jedino što se može doplatiti je plava boja za 960 eura (crna je standardna). Cijena je 49.990 eura, a za prve kupce dolazi uz popust od 3000 eura, pa se može kupiti za 46.990 eura.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Blokiran
Blokiran
10:09 04.06.2024.

50k€, 75km(po zimi 50km)! "Prava prilika" za otici u lokalnu trgovinu po speceraj! (Da je bar autonoman pa da te bar moze pijanog vratiti iz lokalnog birca ;))

ST
stomiovotreba
09:11 04.06.2024.

Vozio 4 tjedna, preporučam.