Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZEEKR stiže u Europu

VIDEO 'Kineski Porsche' u Europi sije strah: Ovaj sudar izgleda brutalno, pogledajte kako je prošao vozač

ZEEKR 001
Foto: ZEEKR
1/8
29.05.2024.
u 13:34

ZEEKR 001 prvi je model te marke kojeg je Euro NCAP testirao. Europski premium proizvođači ovog se velikog hatchbacka pribojavaju zbog kvalitete izrade, napredne tehnologije, dizajna i cijene. Neki ga po osobinama uspoređuju s Porscheovom Panamerom, od koje je bitno jeftiniji. ZEEKR 001 za Europu je najavljen po cijeni od 59.900 eura, a za taj se iznos u Njemačkoj već može i naručiti.

Europski program testiranja sigurnosti novih automobila, Euro NCAP, objavio je rezultate za nekoliko jako očekivanih vozila. Paleta automobila koji su u najnovijoj etapi testiranja preživjeli više vrsta sudara, kako bi se utvrdilo u kojoj će mjeri i na kojim dijelovima tijela u njima biti ozlijeđeni vozači i putnici, obuhvaća globalno najprodavaniji model, Volkswagen Tiguan, potom dva modela koja primaju više putnika - Maxus MIFA 7 i Ford Tourneo Custom – kao i dva modela nove marke ZEEKR, model 001 i model X. Oba ZEEKR modela dobila su po pet Green NCAP zvjezdica, što ne čudi zna li se da su električni. No, kako su prošli na klasičnim crash testovima? ZEEKR je nova marka, predstavljena 2021., no već ima tri modela koja se u Kini dobro prodaju. S iskustvom matične kineske kompanije Geely i švedskim timom koji ih gura naprijed - jer grupacija je vlasnik Volva čiju tehnologiju koriste i u modelima svojih drugih marki - marka se brzo širi na europskom tržištu električnih premium automobila. ZEEKR 001 prvi je model te marke kojeg je Euro NCAP testirao. Europski premium proizvođači ovog se velikog hatchbacka pribojavaju zbog kvalitete izrade, napredne tehnologije, dizajna i cijene. Neki ga po osobinama uspoređuju s Porscheovom Panamerom, od koje je bitno jeftiniji. ZEEKR 001 za Europu je najavljen po cijeni od 59.900 eura, a za taj se iznos u Njemačkoj već može i naručiti. Na crash testovima ZEEKR 001 prošao je odlično, upisao je maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost, a kako izgleda testiranje možete pogledati u videu koji slijedi.

ZEEKR nudi i kompetitivni kompaktni SUV, model X, koji se također iskazao na testiranju te je i on dobio pet zvjezdica za sigurnost. I on se uskoro očekuje na europskom tržištu, po početnoj cijeni od 44.990 eura (cijena u Njemačkoj). Oba ova električna modela, naveli smo već, odlično su prošli i na ocjenjivanju ekološke učinkovitosti, Green NCAP-u. Ovom prilikom Euro NCAP je testirao i novi Tiguan. Volkswagen Tiguan treće generacije za nekoliko se koraka odmaknuo od svog prethodnika – dizajn mu je moderniji, tehnologija unaprijeđena. Ovaj obiteljski SUV lani je prodan u oko 169.000 primjeraka i na gotovo svim je tržištima čitavo vrijeme među deset najprodavanijih. Od početne izvedbe dolazi s nizom sigurnosnih sustava, a sve to zaslužno je za konačnu ocjenu: maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost.

ZEEKR X
Foto: ZEEKR

MIFA 7, jednovolumen marke Maxus koja je dio kineske grupacije SAIC Motor, s modernim dizajnom i sedam sjedala ulazi među rijetka takva povoljnija električna vozila. Proizvođač navodi doseg do 479 km s jednim punjenjem 90 kWh baterije. U Europi će se početi prodavati ovoga ljeta, a na Euro NCAP testovima također se izborio za maksimalnih pet zvjezdica. Za one s većom obitelji ili potrebom da prevoze više putnika, alternativa je i Ford Tourneo Custom, putnička verzija Fordova kombija. Tourneo Custom može povesti do devet putnika. Dobio je samo tri sigurnosne zvjezdice sa standardnom opremom, uz mogućnost dohvaćanja četvrte kad ‘pojača’ paket sigurnosne opreme. Također, nakon daljnje procjene Euro NCAP-a, Renault Scenic E-Tech u ovoj je najnovijoj turi ocjenjivanja sigurnosti dobio ocjenu pet zvjezdica u skladu s testnim protokolima iz 2022. godine, poput svog partnerskog vozila Renault Megane E-Tech.

Ključne riječi

Komentara 23

ST
sttipe
17:06 29.05.2024.

Zabraniti sva vozila, za sve u Europi!! Uskoro ćemo ionako revitalizirat promet magarcima i konjima, koje ulovimo u divljini, jer nećemo imat novca za uzgojiti iste...

Avatar horuk
horuk
19:47 29.05.2024.

Ne isplati se zapamtiti niti ime ovoga proizvođača jer je već unaprijed mućak jaje.A sama usporedba baš sa Panamerom je vic godine. To je samo dio PR kampanje nebili netko nasjeo. Zamisli 59.000 Eur i jeftiniji od Porschea hahaha, ma jel.

ZA
zagabria5
18:08 29.05.2024.

Sad kad EU udari Kinezima 110% carine na aute kao i SAD, sve u duhu kapitalizma i tzv tržišne privrede. Kada njima odgovara onda je tržišna privreda i otvaraju ovdje banke i superkarkete, kada ih konkurencija nadmašuje onda zaborave na tržišnu porivredu i udaraju carine. Blasfemija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije