zdrava prehrana

6 namirnica koje biramo jer smatramo da su zdrave, a zapravo – nisu!

Foto: Thinkstock
dijeta, zdrava prehrana
Foto: Thinkstock
smoothie
Foto: Getty Images
Smrznuti jogurt
Foto: Getty Images
Suho voće
Foto: Getty Images
Hrana
Foto: Thinkstock
Sok
Foto: Thinkstock
umjetni zaslađivači
08.03.2019.
u 11:04
Jogurt je zdrav obrok i pomaže u smirivanju želuca. Međutim, neki jogurti ne sadrže žive i aktivne kulture.
Pogledaj originalni članak

Zdrava prehrana postaje prioritet mnogima diljem svijeta, a promjena prehrambenih navika podrazumijeva i određeno znanje o tome koje namirnice bismo trebali uvrstiti u prehranu, a koje izbjegavati. Ovo su one za koje mislimo da su zdrave, ali to je tek djelomično tako.

Smoothie i proteinski napici - Obožavatelji fitnessa i redovni vježbači jednostavno obožavaju ove napitke. Konzumiraju ih između obroka kako bi dulje održali osjećaj sitosti. Iako su vrlo hranjivi, neki od ovih napitaka sadrže i "skrivene" kalorije i šećere. Neki smoothieji mogu sadržavati i do 400 kalorija. 

Smrznuti jogurt - Jogurt je zdrav obrok i pomaže u smirivanju želuca. Međutim, neki jogurti ne sadrže žive i aktivne kulture. Kada se masnoća ukloni iz jogurta kako bi se smanjila količina kalorija, dodaje se šećer da bi se poboljšao okus. 

Suho voće - Suho voće obiluje vlaknima, vitaminima i drugim esencijalnim hranjivim tvarima. Međutim, sušeno voće sadrži veću količinu šećera i kalorija od svježeg. 

Dijetalne namirnice - Neke od tih namirnica sadrže konzervanse, nezdravu masnoću i umjetna sladila koja nisu dobra za zdravlje.

Dijetalni sokovi - Ako ih pijete, posebice u većim količinama s nadom da ćete izgubiti pokoji kilogram, varate se. Možete nabaciti pokoji kilogram, a ovakvi napici mogu povećati i krvni tlak te utječu na crijevne bakterije.

Zaslađivači - Mislili ste da je zdravija opcija konzumirati neki umjetni zaslađivač umjesto šećera? Iako ih možete smatrati zdravima, oni mogu pridonijeti povećanju tjelesne težine. Da bi se izgubila težina, dobro je smanjiti unos šećera, uključujući i zdrave šećere.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Kaladin
Kaladin
11:23 08.03.2019.

"Umjerenost u jelu i piću" stara je biblijska, i do dana današnjeg najtočnija.

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
16:19 08.03.2019.

Suho voće treba jesti zajedno s limunom (nakon što se iscijedi sok), grejpom ili kivijem.

NO
nofehe
18:45 08.03.2019.

Google je plaćao dnevne dnevne radove u rasponu od $ 500 do $ 1.000.Primio sam $ 23,749 za prvi mjesec i $ 32,854 za prošlog mjeseca od Googlea,radeći kod kuće 3 sata na dan. zaraditi $ 200 po satu. ....>>> www.WebJob33.Com