Isprobajte!

Nazivaju ih i carskim povrćem: Evo kako najlakše pripremiti šparoge na tavi, roštilju, u vodi i na pari

Foto: Pixabay.com
Nazivaju ih i carskim povrćem: Evo kako najlakše pripremiti šparoge na tavi, roštilju, u vodi i na pari
19.04.2022.
u 14:30
Slično kao blanširanje, kuhanje na pari zadržava okus šparoga bez dodavanja masnoće.
Pogledaj originalni članak

Šparoge nazivaju još i 'carskim povrćem', a taj su nadimak zaslužile zahvaljujući svojoj popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su ih podanici brali za careve; danas su poznate kao jedna od najzdravijih namirnica na svijetu i prava kulinarska delikatesa za čiju pripremu, bez obzira spremate li zelene, bijele ili ljubičaste, ne postoji pogrešan način.

Nije to samo pizza sa sirom, evo što sadrži prava Margherita

Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Pixabay
Pizza
Foto: Thinkstock
pizza
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
02.11.2016., Zagreb - Luka Nizetic u restoranu Pizza Pasta Forte. DKS_56146169 Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Facebook
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza s tikvicama

Prije kuhanja šparogama odrežite ili otkinite drvenaste krajeve koji mogu imati vlaknastu teksturu i imajte na umu da će debljina šparoga utjecati na vrijeme pripreme.

Kako ispeći šparoge

Zagrijte pećnicu na 200°C. Šparoge prelijte s malo maslinovog ulja, začinite solju i s malo mljevenog papra i stavite na lim za pečenje. Pecite dok ne omekšaju – oko tri minute za tanje i do pet minuta za deblje.

Kako skuhati šparoge

Najbolje ih je blanširati, odnosno brzo skuhati u kipućoj vodi, a zatim uroniti u hladnu kako bi se zaustavio proces kuhanja.

Zakuhajte lonac slane vode i pripremite veliku zdjelu ledeno hladne vode. U kipuću vodu dodajte šparoge i kuhajte dvije do tri minute dok ne postanu hrskave i svijetlo zelene boje. Izvadite hvataljkom ili šupljikavom žlicom ili ocijedite i odmah prebacite u zdjelu s ledeno hladnom vodom. Zapanjujuće je kako im se boja tad mijenja i posvijetle vam pred očima. Nakon minutu-dvije ocijedite i osušite.

Kako skuhati šparoge na pari

Slično kao blanširanje, kuhanje na pari zadržava okus šparoga bez dodavanja masnoće. Ulijte oko centimetar vode u lonac s poklopcem i postavite u njega košaru za kuhanje na pari. Nakon što voda zavrije, dodajte šparoge u košaru i pokrijte lonac poklopcem. Kuhajte dok ne postanu hrskave, tri do pet minuta. Po želji začinite morskom soli, mljevenim crnim paprom i s malo limuna.

Kako ispeći šparoge

Pečenje šparoga koncentrira njihov okus i ističe njihovu zemljanu slatkoću. Za pečenje šparoga zagrijte pećnicu na 200 °C. U međuvremenu šparoge pokapajte maslinovim uljem i stavite na obrubljeni lim za pečenje, začinite solju i mljevenim paprom. Pecite dok ne postanu hrskave i svjetlozelene, 10 do 12 minuta.

Kako 'grilati' šparoge

Zagrijte roštilj ili tavu na jakoj vatri. Šparoge pokapajte maslinovim uljem i začinite solju i mljevenim paprom. Stavite ih okomito na rešetke kako ne bi klizile i pecite često okrećući, dok ne potamne i ne postanu hrskave, tri do pet minuta, piše Real Simple.

Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.