Šparoge nazivaju još i 'carskim povrćem', a taj su nadimak zaslužile zahvaljujući svojoj popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su ih podanici brali za careve; danas su poznate kao jedna od najzdravijih namirnica na svijetu i prava kulinarska delikatesa za čiju pripremu, bez obzira spremate li zelene, bijele ili ljubičaste, ne postoji pogrešan način.
Nije to samo pizza sa sirom, evo što sadrži prava Margherita
Prije kuhanja šparogama odrežite ili otkinite drvenaste krajeve koji mogu imati vlaknastu teksturu i imajte na umu da će debljina šparoga utjecati na vrijeme pripreme.
Kako ispeći šparoge
Zagrijte pećnicu na 200°C. Šparoge prelijte s malo maslinovog ulja, začinite solju i s malo mljevenog papra i stavite na lim za pečenje. Pecite dok ne omekšaju – oko tri minute za tanje i do pet minuta za deblje.
Kako skuhati šparoge
Najbolje ih je blanširati, odnosno brzo skuhati u kipućoj vodi, a zatim uroniti u hladnu kako bi se zaustavio proces kuhanja.
Zakuhajte lonac slane vode i pripremite veliku zdjelu ledeno hladne vode. U kipuću vodu dodajte šparoge i kuhajte dvije do tri minute dok ne postanu hrskave i svijetlo zelene boje. Izvadite hvataljkom ili šupljikavom žlicom ili ocijedite i odmah prebacite u zdjelu s ledeno hladnom vodom. Zapanjujuće je kako im se boja tad mijenja i posvijetle vam pred očima. Nakon minutu-dvije ocijedite i osušite.
Kako skuhati šparoge na pari
Slično kao blanširanje, kuhanje na pari zadržava okus šparoga bez dodavanja masnoće. Ulijte oko centimetar vode u lonac s poklopcem i postavite u njega košaru za kuhanje na pari. Nakon što voda zavrije, dodajte šparoge u košaru i pokrijte lonac poklopcem. Kuhajte dok ne postanu hrskave, tri do pet minuta. Po želji začinite morskom soli, mljevenim crnim paprom i s malo limuna.
Kako ispeći šparoge
Pečenje šparoga koncentrira njihov okus i ističe njihovu zemljanu slatkoću. Za pečenje šparoga zagrijte pećnicu na 200 °C. U međuvremenu šparoge pokapajte maslinovim uljem i stavite na obrubljeni lim za pečenje, začinite solju i mljevenim paprom. Pecite dok ne postanu hrskave i svjetlozelene, 10 do 12 minuta.
Kako 'grilati' šparoge
Zagrijte roštilj ili tavu na jakoj vatri. Šparoge pokapajte maslinovim uljem i začinite solju i mljevenim paprom. Stavite ih okomito na rešetke kako ne bi klizile i pecite često okrećući, dok ne potamne i ne postanu hrskave, tri do pet minuta, piše Real Simple.
Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!