Ova famozna slastica od kuhanog tijesta (choux pastry) izdašno punjenog kremom od limuna osvježavajući je desert koji će zadovoljiti želju za slatkim i kod najizbirljivijih članova obitelji. Recept je iscrpan i vrlo precizan pa sigurno nećete pogriješiti u pripremi.
Craquelini s kremom od limuna i bijelom čokoladom
Za pareno tijesto:
135 g maslaca
150 ml vode
150 ml mlijeka
3 g soli
7,5 g šećera
120 g glatkog brašna
45 g oštrog brašna
225 g jaja (4 jaja M veličine)
Za prhko tijesto:
100 g glatkog brašna
100 g maslaca
80 g šećera
šafran u prahu za žutu boju slastice ili jestiva žuta boja u prahu
Za kremu od limuna:
4 žumanjka
135 g šećera
korica limuna
80 ml soka od limuna
prstohvat soli
90 g maslaca
500 g mascarponea
100 g bijele čokolade
Priprema:
Maslac, vodu, mlijeko, sol i šećer zagrijte u loncu do vrenja. Zatim dodajte brašno i energično miješajte da se iskuhaju proteini, a tijesto poveže u kuglu. Prebacite u mikser s K-nastavkom i miješajte dok tijestu ne padne temperatura, zatim dodajte jedno po jedno jaje dok se ne povežu. Prebacite tijesto u dresir-vrećicu.
Glatko brašno, maslac, šećer i šafran u prahu zamijesite u prhko tijesto, razvaljajte između dva papira za pečenje i stavite na hlađenje. Istisnite željenu količinu tijesta iz dresir-vrećice, zatim kružno izrežite pločicu pripremljenog prhkog tijesta i postavite je na vrh parenog tijesta. Pecite na temperaturi od 210 °C do zlatne boje.
Za kremu od limuna žumanjke, šećer, koricu limuna, sok od limuna i sol zagrijte u lončiću i uz konstantno miješanje zakuhajte gustu kremu. Maknite s vatre i ubacite maslac. Stavite na hlađenje. Nakon što se krema ohladila, izmiksajte je i dodajte mascarpone. Craqueline punite kremom od limuna. Otopite malo bijele čokolade i iscrtajte šare po pripremljenim craquelinima.