Chefovi predlažu

Divlji bolonjez Steve Karapandže: Ovo je jedini recept za vaše omiljeno jelo koji sigurno još nemate

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Divlji bolonjez Steve Karapandže: Ovo je jedini recept za vaše omiljeno jelo koji sigurno još nemate
19.12.2022.
u 13:14
Legendarni chef pripremio nam je pravu gozbu od divljači, a kako se Karapandža 'zero waste' politikom vodio puno prije nego su drugi otkrili 'toplu vodu' u njegovoj kuhinji nema otpada. Od ostataka mesa jelena, srne i mladog vepra pripremio nam je bolonjez koji obara s nogu.
Pogledaj originalni članak

Ako ste istinski ljubitelj divljači sljedeći put kad budete pripremali svoja omiljena jela ostavite malo mesa za ovaj savršeni aromatični bolonjez, pravu poslasticu za sladokusce.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Bolonjez od divljači

Sastojci:

0,5 kg mljevenog mesa divljači (vepar, srna, jelen)

2 žlice pirea od rajčice

2 dl crnog suhog vina

0,25 l pelata ili nasjeckane rajčice

2 žlice aceto balsamica

0,5 dl ulja

1 glavica luka

2 češnja češnjaka

1 mrkva

1 korijen peršina

morska sol

crni papar u zrnu

šećer

grančica ružmarina

1 cijeli klinčić 

piment

klekove bobe

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Na ulju prepržite sitno kosani luk i dodajte sitno sjeckanu mrkvu, peršin i češnjak te sve kratko propirjajte. Dodajte mljeveno meso od divljači. Pirjajte 30 minuta te dodajte pire od rajčice, zalijte crnim vinom, aceto balsamicom, dodajte pelate ili sjeckanu rajčicu, sol, papar i malo šećera. U maramici od etaminskog platna napravite vrećicu za začine: par zrna pimenta, klekovih boba, 1 klinčić, grančicu ružmarina, mali lovorov list. Dobro zavežite i stavite u bolonjez. Prema potrebi na kraju u gotov umak dodajte komadiće rajčice kojoj ste ogulili kožu i odvojili sjemenke.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pogledajte kako Stevo Karapandža priprema omiljene lovačke knedle:

Video recept za sladokusce

Lovačke priče Steve Karapanže: Dok traje "Wildewochen" svi su totalno ludi za divljači!

U Švicarskoj se divljač jede tijekom studenog pa sve do kraja prosinca. Švicarci to zovu Wildewochen (tjedni divljine) i tada su, kako sami kažu, svi ludi za divljači. Uz to što svi restorani tih dana nude tradicionalno dobra jela od divljači, u trgovinama se mogu kupiti najkvalitetniji komadi mesa, stručno obrađeni i spremni za gozbu. Kod nas ponuda nije tako raskošna, ali zato mi imamo Stevu Karapandžu!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar krcedolac
krcedolac
19:45 19.12.2022.

Nema veze s Bolognom....u Bologni prave ragu s tagliatellama. Špagete kuhaju dolje na jugu.

NI
Nidge
20:11 19.12.2022.

Zna se kako i od čega se radi bolognese ,ovo je najobičnija pasta sa mesom od divljači ,nema veze sa bolognesom