Ako ste istinski ljubitelj divljači sljedeći put kad budete pripremali svoja omiljena jela ostavite malo mesa za ovaj savršeni aromatični bolonjez, pravu poslasticu za sladokusce.
Bolonjez od divljači
Sastojci:
0,5 kg mljevenog mesa divljači (vepar, srna, jelen)
2 žlice pirea od rajčice
2 dl crnog suhog vina
0,25 l pelata ili nasjeckane rajčice
2 žlice aceto balsamica
0,5 dl ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 mrkva
1 korijen peršina
morska sol
crni papar u zrnu
šećer
grančica ružmarina
1 cijeli klinčić
piment
klekove bobe
Priprema:
Na ulju prepržite sitno kosani luk i dodajte sitno sjeckanu mrkvu, peršin i češnjak te sve kratko propirjajte. Dodajte mljeveno meso od divljači. Pirjajte 30 minuta te dodajte pire od rajčice, zalijte crnim vinom, aceto balsamicom, dodajte pelate ili sjeckanu rajčicu, sol, papar i malo šećera. U maramici od etaminskog platna napravite vrećicu za začine: par zrna pimenta, klekovih boba, 1 klinčić, grančicu ružmarina, mali lovorov list. Dobro zavežite i stavite u bolonjez. Prema potrebi na kraju u gotov umak dodajte komadiće rajčice kojoj ste ogulili kožu i odvojili sjemenke.
Pogledajte kako Stevo Karapandža priprema omiljene lovačke knedle:
Nema veze s Bolognom....u Bologni prave ragu s tagliatellama. Špagete kuhaju dolje na jugu.