jubilarni peti put

Dobra vijest za vinske znalce: Definiran je konačan blend nove Santa Elisabette iz 2019. godine

Foto: Vinarija Benvenuti
Dobra vijest za vinske znalce: Definiran je konačan blend nove Santa Elisabette iz 2019. godine
07.02.2023.
u 07:00
Kompleksni proces rađanja Santa Elisabette, najtraženijeg terana u Hrvatskoj, priveden je kraju 6.veljače u restoranu Plavi Podrum u Voloskom, jubilarni peti put zaredom.
Pogledaj originalni članak

Sa svojom Santa Elisabettom braća Benvenuti žele doseći savršenu verziju terana čvrsto vjerujući da će njihova težnja da toj sorti pruže podršku u obliku optimalnih uvjeta, prikladnog bijelog istarskog tla, odgovarajuće izloženosti suncu i zaštite u obliku strujanja zraka, biti nagrađena dugovječnim vinom najviše klase, s jedinstvenim živim karakterom i sebi svojstvenom finesom.

Foto: Vinarija Benvenuti

 

Nakon stroge zelene berbe i selekcije samo najkvalitetnijih, zdravih, idealno dozrelih grozdova u vinogradu, potpuno se predajemo očuvanju autentičnosti tog vina u podrumu, stavljamo ga u što neutralnije drvene bačve različite starosti i veličina i puštamo ga da se kao prazno platno pod razigranom rukom vremena počne pretvarati u umjetničko djelo, kaže Nikola Benvenuti.

Foto: Vinarija Benvenuti

Završetkom procesa dozrijevanja u bačvama, preostaje još jedan važan korak do finalne kupaže. Braća Benvenuti okupljaju komisiju iskusnih poznavatelja vina koji su svakodnevno u doticaju s tržišnim trendovima te zajedničkim snagama kreiraju novi teran Santa Elisabetta, ovaj put iz berbe 2019. Početkom svake godine, počevši od 2015., braća Benvenuti uz pomoć grupe dobrih poznavatelja domaće i internacionalne vinske scene provjeravaju u kojim je bačvama vino protekle tri godine najkvalitetnije sazrjelo i odabire njihov najbolji međusobni omjer prije punjenja i odlaganja na daljnje dozrijevanje u bocu od još dodatnih osam mjeseci. Ove su godine u odabiru konačnog blenda Santa Elisabette iz 2019. sudjelovali sommelieri Danijela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Marko Rundek, Filip Savić, Tomislav Mikinac, Mario Meštrović, Kristijan Harjač te vinski novinari Sanja Simić, Rene Bakalović, Davor Butković, Igor Luković i Saša Špiranec. U studenom prošle godine, na predstavljanju Santa Elisabette iz berbe 2018. godine za mišljenje o ovom važnom istarskom i hrvatskom vinu pitali smo vinskog publicista Sašu Špiranca.

 

Kad vinari žele pokazati da imaju fenomenalno vino rade sljedeće: idu na veliku zrelost, čak prezelost, visoki alkohol i puno drva... Drugim riječima, pokazuju ubildano tijelo puno mišića. Ovo vino je čista suprotnost, ovo je elegancija, a s druge strane pokazuje prirodu sorte i istraskog, osobito motovunskog terroira. Kiseline su blago povišene, a retrookus nije na vaniliju ili dim nego na voćne arome, na svježe grožđe. Kad popijete ovo vino osjećat ćete kao da vam je u ustima puknula bobica grožđa! Ono je čista esencija sorte, to je bobica grožđa... S razlikom da ovo vino traje 20-30 godina, a neki drugi terani potrajat će godinu ili dvije. Na žalost, Santa Elisabetta bit će davno popijena kad dođe u svoju najbolju dob, ali ostat će kod kolekcionara i kod vinara u arhivi. 

Saša Špiranec, vinski publicist

Foto: Benvenuti/Instagram

Vino Santa Elisabeta 2019. na tržištu se očekuje krajem ove godine. Kako bi svoje vjerne potrošače nagradili povlasticama poput prioritetnog statusa i mogućnosti rezervacije Santa Elisabette u budućnosti, Albert i Nikola su osnovali Klub prijatelja Benvenuti vina kroz koji će pravovremeno informirati publiku o statusu i dobavljivosti vina te plasirati posebne, ekskluzivne serije. Za članstvo u klubu potrebno je ispuniti prijavnicu na sljedećoj poveznici: https://benvenutivina.com/benvenuti-club.

10 godina vinarije Kozlović

Antonella Kozlović: Unatoč golemoj potražnji nećemo povećavati količine nego ćemo isključivo raditi na kvaliteti naših vina

Vinarija Kozlović u svome modernom izdanju ovih je dana obilježila 10 godina postojanja ili, kako kaže Antonella Kozlović, završila je treći razred što znači da su taman još dovoljno mladi da se mogu igrati sa svojim vinima, ali i vrlo ozbiljni kad je u pitanju budućnost vinarije. Usmjereni su jednom cilju: puštati vina na tržište u trenutku u kojem su ona savršeno spremna za uživanje.

Dino Kušen

'U ovom trenutku imam ozbiljnih vina u vrijednosti 2 milijuna eura, računam da će za 10 godina vrijediti 30 milijuna!'

Vina koja danas pijemo iz regija poput Piemonta, Burgundije, Toskane, Bordeauxa... neće još dugo biti takva. Vrijeme je sad za ulaganje u ta vina jer će za 20 godina jako puno koštati. Za dva desetljeća više nećete biti u prilici piti vina iz tih regija na koja ste se naviknuli. A to su regije koje imaju 100, 200, 300 godina tradicije pa će oni koji imaju novac željeti i dalje piti taj isti bordeaux i tu istu burgundiju, ali neće ih biti. Osim ako ćete se na vrijeme pobrinuti za svoje količine, tvrdi naš poznati distributer najskupljih vina na svijetu.

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.