Zdravo povrće

Fluorescentna svjetla doprinose hranjivosti špinata

Foto: Reuters
Fluorescentna svjetla doprinose hranjivosti špinata
10.03.2010.
u 12:15
Ovo istraživanje moglo bi voditi do pronalaženja kvalitetnog načina čuvanja povrća.
Pogledaj originalni članak

Fluorescentna svjetla u trgovačkim lancima povećavaju nutricionističku vrijednost špinata, smatraju znanstvenici. No ako se špinat i bilo koje lisnato povrće drži u mraku gubi svoje hranjive tvari.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu American Chemical Society’s journal, moglo bi voditi do pronalaženja boljeg načina čuvanja povrća. Znanstvenici Gene Lester, Donald J. Makus i D. Mark Hodges smatraju kako trgovački lanci često izlažu špinat u prozirnoj plastici na oko četiri stupnja u rashladnim vitrinama koje su izložene fluorescentnom svjetlu 24 sata na dan, prenosi Daily Mail. Izložili su svježi špinat stalnom svjetlu i stimulirali uvjete jednake onima u lancima i u tom stanju držali povrće tri do devet dana. Špinat spremljen na svjetlu tri dana imao je puno veće vrijednosti vitamina C, K i E, folne kiseline te vitamina B.

Nakon devet dana, stupanj folne kiseline narastao je od 84 do 100 posto, a razina vitamina K povećala se za oko 100 posto.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.