DOBAR TEK

FOTO Ovo je sedam najbizarnijih europskih jela. Jeste li ih kušali?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: ''
'1 Fileki'
06.07.2024.
u 10:03
Kulture razlikuju, a neke očito više od drugih. Biste li kušali jelo koje sadrži životinjski izmet ili trulo meso? Za neke ljude to, očito, ne predstavlja problem
Pogledaj originalni članak

Svaka zemlja ima svoje gastronomske specijalitete, no i bizarna jela koja većina gurmana ni u primisli neće nazvati specijalitetima. I dok Europljani najčešće sa zgražanjem promatraju tuđe kuhinje, poput azijske, u kojoj se na pladnjevima poslužuju kukci, zmije, pa čak i mačke i psi, moramo biti iskreni pa kazati kako i na Starom kontinentu ima jela od kojih se diže kosa na glavi.

CASU MARZU

Jedan od najpoznatijih talijanskih sireva, sardinijski casu marzu slavu je stekao prvenstveno zbog činjenice što je načinjen od kozjeg mlijeka i larvi odnosno crva koji su zaduženi za razgradnju masti unutar sira. Iako je prilikom degustacije crve moguće izbjeći, navodno je pravo užitak pojesti i njih za crvom. No, zbog opasnosti oštećenja crva, casu marzu je zabranjen za prodaju.

IZMET PTARMIGANA

Da, pravi pravcati izmet ptice ptarmigan koju još zovu i snježnom kokoši, prava je poslastica u pojedinim dijelovima Grenlanda. Skuplja se tijekom hladnih zimskih mjeseci jer je tada tvrd, a dobra vijest za skupljače je za ptarmigani nuždu gotovo uvijek obavljaju na jednom mjestu. Njihov izmet najčešće se priprema a mašću i mesom tuljana. Koji je još jedna pomalo bizarna grenlandska delicija

KISHKA

Ruska poznatija kishka vrlo je slična onome što se u Hrvatskoj i okolnim zemljama poznajemo kao 'čurku' ili 'krvavicu'. Već potonji prijevod otkriva puno toga. Glavni sastojak za kishku je svinjska krv koja se miješa sa svinjskim mesom ne baš visoke kvalitete te heljdom. Da bi svinjski štih bio potpun, smjesa se stavlja u očišćena svinjska crijeva. U Rusiji se poslužuje uglavnom za doručak.

CRIADILLAS

Ovo španjolsko jelo vrlo je popularno među muškarcima jer mnogi vjeruju kako povećava potenciju. Criadillas su prženi testisi bika. Ali, ako i ne mogu doći do bikovi, snalažljivi Španjolci ispržit će bez puno razmišljanja i testire nekih drugih životinja – svinje, ovna ili jarca. Jer, navodno su svi testisi jestivi osim ljudskih. Španjolci ih poslužuju s krumpirom i nekim pikantnim umakom.

STARGAZY PITA

Netko voli pitu s jabukama, netko sa sirom, a Englezima je najdraža ona s glavama srdela. Doduše, u tijesto za pitu stavljaju čitave srdele, ali im glave ostavljaju tako da vire iz gornjeg sloja pite. Englezi kažu da ribe tako 'zure u zvijezde', što bi se na engleskom reklo 'gazing the stars'. Tako je ova neobična pita i dobila ime, a ne po nekom mađarskom grofu koji je zalutao u Cornwall, kako ste možda na prvu pomislili.

HAKARL

Specijalitet za kojim su ludi Islanđani zove se hakarl, a riječ o fermentiranom odnosno trulom mesu morskog psa. Jedno od najpoznatijih jela Islanda sprema se na specifičan način. Meso se prvo tjednima drži ispod šljunka kako bi se iz njega iscijedili toksini, a onda se stavlja na zrak. Konzumira se kad je već u raspadajućem stanju, a kako bi se ublažio intenzivan okus, zalijeva se votkom. Navodno su hakarl obožavali Vikinzi.

FILEKI

I balkanske zemlje svoga konja za trku imaju kad je riječ o neobičnim jelima. Riječ je o jelu koje se različito naziva u različitim dijelovima Balkana – fileki, tripice, dropci, škembići, vampi. No, kako ih god zvali, valja znati kako je riječ o na trakice narezanim životinjskim želucima, najčešće goveđem. Tripice se dinstaju na povrću i spremaju kao gusta juha, a već i vrapci na grani da ih ljudi ili vole ili ne vole. Sredine nema.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.