I TOGA IMA

Blagdani su gotovi, a ne znate kamo s drvcem? Kuhari savjetuju – skuhajte ga i pojedite!

Shutterstock
05.01.2025.
u 08:00

Sve je više ekološki osviještenih pojedinaca koji ne žele da njihovo drvce završi u kompostu ili na smetlištu

Za mnoge ljubitelje blagdana, početak siječnja nije omiljeno doba godine s obzirom da je vrijeme slavlja završeno. Božićne ukrase valja vratiti u kutije i spremiti na sigurno do prosinca, a vrijeme je i da se božićno drvce izbaci iz stana ili kuće. Ili možda ipak nije? Kako piše Daily Mail, sve je više ekološki osviještenih pojedinaca koji ne žele da njihovo drvce završi u kompostu ili na smetlištu. Oni tvrde kako postoje brojne mogućnosti da se drvcu da novi život, a neki od prijedloga uključuju – spravljanje jela i pića od borovih iglica.

Trend na TikToku otkriva ljude koji koriste grane svojih božićnih drvaca za pripremu čaja od borovih iglica. Griju lonce vode s prethodno opranim borovim granama i iglicama, a zatim piju čaj i juhu - mnogi tvrde da im taj pripravak pomaže u ublažavanju bolova u mišićima.

Govoreći za Observer, Julia Georgallis, autorica knjiga o hrani, rekla je kako se gotovo cijelo božićno drvce može iskoristiti u kuhinji, iako kuhari češće koriste nekoliko klasičnih recepata. Ona tako tvrdi da se borove iglice mogu koristiti na isti način kao ružmarin ili lovorov list, kako bi dale aromu drugim sastojcima.

No, postoje i mnoge druge primjene borovih iglica za one koji žele na drugačiji način iskoristiti svoje drvce. Mnogi koriste borove iglice za pripremu blagdanskih napitaka.

Na internetu su se pojavili recepti za sirup od borovih iglica - iglice se dodaju u lonac s vodom i šećerom, a smjesa se zagrijava do vrenja. Barovi i restorani također koriste borove iglice i sirup od bora za pripremu koktela s blagdanskom tematikom. Cambridge Gin Lab osmislio je nekoliko blagdanskih pića u kojima glavni sastojak predstavljaju upravo borove iglice, uključujući zaleđeni martini s borom, koji sadrži džin, sirup od ružmarina i vermut, a ukrašen je malim grančicama božićnog drvca u martini čaši.

Julia, koja je napisala knjigu pod nazivom 'Kako pojesti svoje božićno drvce', u prvom tjednu siječnja održava klupske večere u Leytonu, istočnom Londonu. Na njezinom jelovniku nalaze se kolačići od borovih oraščića s preljevom od karameliziranih borovih oraščića i bijeli čaj od bora.

GALERIJA Pretjerali ste s hranom i pićem za blagdane? Ovih 7 namirnica čini čuda protiv nadutosti

1/8

Drugi kuhar koji već gotovo dva desetljeća koristi borove sastojke je René Redzepi, vlasnik restorana Noma s Michelinovom zvjezdicom u Kopenhagenu u Danskoj. Za vikend izdanje tamošnjih novina rekao je kako sam prikuplja borove iglice iz šume te može razlikovati okus mlađeg od starijeg drveta. Napominjući kako je spomenuti sastojak nevjerojatno svestran, rekao je da se može usitniti i dodati alkoholu ili octu, koji se zatim koriste za kiseljenje povrća. Međutim, upozorio je one koji krenu u skupljanje borovih iglica da imaju na umu kako su upotrebljive samo one s organskih stabala, uzgojenih bez pesticida.

VIDEO Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati

Komentara 1

PR
prokurator
11:11 06.01.2025.

Blagdani su gotovi, a ne znate kamo s drvcem? Shodno našim tradicijskim običajima, bacite ga na cestu da pesi pišaju po njemu. Jer platili ste samo 50-60 eura, a to nije loša cijena za nešto po čemu će pesi pišat. Onda ide na jakuševec, u reciklažu nemre jer tamo je sve već puno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije